A Magyar Gyermekmentő Alapítvány tisztázta, mi segíthet, ha valaki súlyos allergiás rohamot kap. Sokan – tévesen – gy hiszik, a kalcium megoldást nyújt. Íme, az igazság.

Mint a Blikk is megírta, szörnyű tragédia történt tegnap Újpesten, amikor egy hétéves kisfiú életét vesztette miután – a hírek szerint – mogyoróallergiája volt, ám az iskolában egy szüleinapi ünnep során evett a mogyorót is tartalmazó tortából. Az eset kapcsán rengeteg hozzászólás érkezett, amelyek között számos tévhit is szerepel az allergiás reakciók kezelésével kapcsolatban.

(A legfrissebb hírek itt)

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány most tisztázta ezetek a Facebookon, választ adva az olyan kérdésekre, amelyek a leginkább foglalkoztatják az embereket a tragédia kapcsán.

– A tragédia kapcsán, amelyet a média is közzétett, több, ételallergiás gyermeket nevelő szülő kérdezte tőlünk, mit lehet tenni hasonló esetben, segíthet-e a kalcium.

A válasz egyértelműen nem, a KALCIUM NEM használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.

„Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött, adrenalin tartalmú önadagoló ‘toll’ ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, amelyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal az izomba kell beadni. Látjuk, hogy a kommentekben felmerülnek kérdések egyéb gyógyszerekkel kapcsolatban. A szteroidos kúp allergiás reakcióra is megfelelő kezelés lehet. Anafilaxiában (életveszélyes, nagyon súlyos allergiás reakció, mely fulladással és vagy keringészavarral jár) azonban adrenalin adása a megfelelő terápia”

– írta a Magyar Gyermekmentő Alapítvány a Facebookon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.