Elárulja a szakértő, miért veszélyes, hogy Putyint szteroiddal kezelik.

Mint azt korábban megírtuk, valami baj van Vlagyimir Putyin egészségével. Az orosz államfő dühkitöréseinek valamilyen betegség, illetve az ezekre javasolt szteroid kúra lehet az oka.

 

A szteroid kiüti az öröm érzetét okozó hormonokat, ezért egy kiegyensúlyozatlan, feszült élethelyzetben szteroidot használó beteg a legkisebb konfliktushelyzetre is robbanásszerű dührohammal reagálhat, márpedig Putyin most épp egy durva konfliktushelyzetet teremtett Ukrajnával.

(Ide kapcsolódik: A rákjára kapott szteroidok miatt vannak dührohamai Putyinnak? Erre jutott a titkosszolgálat, és ez nem sok jót jelent: mutatjuk, miért)

Az androgén szteroidok nem gyógyszerek, de segíthetnek egy betegnél a tünetek csökkentésében, könnyíthetik a fájdalom elviselését.

Dr. Végh Endre nyugdíjas tiszaföldvári főorvos szerint nagyon sok negatív mellékhatása van a szteroidoknak. Az újabban Putyinon is látható arcpuffadás és bőrpír mellett a hasi hízás, a végtagok elvékonyodása jellemző, ezért ő maga csak végső esetben javasolta betegeinek.

Az egyik legsúlyosabb hatása egy szteroid kúrának mégis inkább pszichológiai jelenség, a szteroid düh, a “roid rage”. Ez a viselkedés egyértelműen jellemzi az összes szteroidhasználót: egy nekik kellemetlen eseményre eltúlzott haraggal reagálnak– fejtette ki a szakértő. – A szteroidtól ugyanis feszült idegi állapotba kerülhetnek, alacsony az ingerküszöb. Ez az androgén szteroidok használata után alakul ki leginkább, a szteroiddal kezelt beteg türelmetlen lesz, agresszívvá válhat. Legtöbbször a férfiaknál figyelték meg ezt a szteroid kúrát előíró orvosok.

Ezek a pszichikai tünetek az orvosok szerint a szteroid kúrák végére jellemzők, vagyis amikor már tartósan, nagy dózisú anyag került a szervezetbe. A beteget ilyenkor rossz hangulat, depresszió is jellemezheti. Utóbbi viszont a kúra befejezésével még jellemzőbb lehet, ezért a negatív hangulatváltozást elkerülendő legtöbbször a szteroid kúra folytatása mellett szoktak dönteni a kezelőorvosok.

steroids gettyimagesA szteroid függőséget okozhat a tiltott szerhez nyúló sportolóknál is

Fekete Krisztián személyi edző sosem használt szteroidot, de tudja, vannak sportolók, testépítők erőemelők, akik a doppingtörvény ellenére élnek a szer által okozott tűrőképesség növekedés, fájdalomcsökkentés előnyeivel. Szerinte is a szteroid nagy átka, hogy a fájdalom csökkenésével párhuzamosan lelki függőséget okoz, a kúra befejezése után a beteg komfortérzete csökken, újra szteroidra van szüksége. A szteroidot használó testépítőknek van is erre egy mondásuk: Nincs egy szteroid kúra, csak első van, amit követ a többi. A szer agressziót előidéző oldalát a szteroidot használ sportolók is ismerik, alapelv, hogy ha valaki úgy dönt ehhez a szerhez nyúl azt csak kiegyensúlyozott lelkiállapotban tegye, mert máskülönben emberi kapcsolatait teszi kockára a szteroid által előidézett hangulatváltozásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.