Hosszú cikket közölt a Fidesz uniós helyéről, pozíciójáról és ennek változásáról a New York Times, amihez számos brüsszeli forrással beszéltek a lap újságírói.

A cikk igazi újdonsága, hogy leír egy helyzetet, amikor 2018-ban, az újabb kétharmados győzelem után Joseph Daul akkori néppárti elnökkel és későbbi utódjával, Manfred Weberrel beszélgetett a magyar kormányfő. A cikkben egy tisztviselőre hivatkoznak, aki ismerte, mi történt a találkozón. Eszerint a beszélgetésen Orbán Viktort figyelmeztették, hogy ha folytatja illiberális, agresszív politikáját, veszélybe kerülhet a Fidesz néppárti tagsága.

Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket

– regált minderre a magyar kormányfő.

Orbán állítólag „úgy érezte magát, mint aki szteroidon van”, bár a Fidesz végül csak 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból.

A cikk szerint Brüsszel sokáig hagyta, hogy uniós forrásokból építhesse a NER-t Orbán, de ennek vége szakadhat, ugyanis az év elején dönt majd Európai Unió Bírósága arról, hogy az uniónak joga van-e a tagállamoknak folyósított támogatást az alapértékeihez kötni. Ha a döntés igen lesz, akkor az unió megtagadhatná több milliárd euró kifizetését azoknak, akik megszegik ezeket az értékeket.

(via hvg.hu444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.