Hagyatéki tárgyalás után derült fény a bankszámlára. Kié lesz a pénz? – Az ügyvéd válaszol

Sharing is caring!

Tisztelt Ügyvéd úr! Az édesanyám múlt évben meghalt, már a hagyatéki eljárás is lement, lényegében nem volt semmilye, az egyetlen lakását én örököltem, ahova be is költöztem. Testvérem, más rokonunk nincs, így nagyon gyorsan ment az egész. Két hete azonban jött egy levél egy banktól anyukámnak, amiből az derül ki, hogy ők nem tudnak anyu haláláról, élőnek hiszik őt. A levél szerint anyunak volt elég jelentős megtakarítása és nyugdíjszámlája is. Ez a pénz akkor elveszett, vagy meg lehet ismételni a hagyatéki eljárást?

Kedves Olvasó! Nyilván nem veszett el a pénz, de akkor sem száz százalék, hogy az Öné. Ezekben az ügyekben nem a hagyatéki eljárás megismétléséről van szó, mert a „megismétlés” lényege, hogy olyan tény merül fel, amelyet a hagyatéki eljárásban nem bíráltak el, feltéve, hogy az – elbírálás esetén – az öröklés rendjének vagy az öröklés jogcímének, továbbá ezekhez kapcsolódóan a hagyatékban való részesedés arányának megváltoztatását eredményezhette volna. A hagyatéki eljárás megismétlésére közjegyző előtt a hagyatéki eljárást érdemben befejező jogerős végzés jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül van lehetőség, utána csak polgári perben érvényesíthető az igény.

Ehhez képest, amiről az Ön ügyében szó van az az ún. póthagyatéki eljárás. A közjegyző és a hagyatéki eljárás első szakaszában részt vevő önkormányzati jegyző ugyanis nem nyomozóhatóságként járnak el, és nincs olyan kötelezettségük, hogy a néhai teljes vagyonát feltárják. Így előfordul, hogy kimarad valami. Ha az eredeti hagyatéki eljárás (más szavakkal: alaphagyatéki eljárás) befejezése után kerül elő a hagyatékhoz tartozó valamilyen vagyontárgy, póthagyatéki eljárásnak van helye. A póthagyatéki eljárásra a hagyatéki eljárás szabályait kell megfelelően alkalmazni. Fontos, hogy az alaphagyatéki eljárásban tett nyilatkozatok és elvégzett eljárási cselekmények – az örökség visszautasításától vagy a visszautasítás jogáról való lemondástól eltekintve – a póthagyatéki eljárásra nem hatnak ki, tehát ott akár más öröklési rend szerint is örökölhetnek az örökösök, bár ez Önnél a családi helyzete alapján nem irányadó. A közjegyző a hagyatékátadó végzés meghozatalát megelőzően hivatalból intézkedik az alaphagyatéki iratok beszerzése érdekében. Látható tehát, hogy van lehetőség az utóbb előkerült hagyatékba tartozó vagyonnal kapcsolatban is hagyatéki eljárás lefolytatására.

De ahogyan írtam, ez nem jelenti azt, hogy a banki megtakarítás és nyugdíjtakarékosság automatikusan az Öné a törvényes öröklés rendje szerint. Ha akár Ön bemegy a bankba egy halotti anyakönyvi kivonattal és megfelelően igazolja magát, akár a közjegyző megkeresi a bankot, akkor ki fog derülni, hogy volt a számlá(k)hoz ún. haláleseti rendelkezés, megjelölt-e az édesanyja haláleseti kedvezményezettet. Ha volt ilyen rendelkezés vagy kedvezményezett, akkor a számla egyenlegét nem veszik figyelembe a hagyatéki eljárás során, hanem az a rendelkezés szerint, a kedvezményezett részére a hagyatéki eljárástól függetlenül kifizetésre kerül.

Dr. Wagner Ádám ügyvéd, www.wagnerugyved.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük