Háromhavi tartozás miatt bukhatod a tb-t

Megosztás

A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint háromhavi tartozás (22.500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát – írja a Népszava.

Aki ily módon bukná a tb-t, nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, de támogatott gyógyszerhez sem. Ők a taj-szám ellenőrzésekor a figyelmeztetést jelentő piros helyett barna lámpát kapnának, ami azt jelentené, hogy kizárólag készpénz-fizetés ellenében kaphatnak orvosi ellátást. Jelenleg nagyjából százezren fizetik egyéni szolgáltatási szerződés keretében a havi 7500 forintos járulékot.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet felnőtt intenzív osztálya (Illusztráció, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A jövő júliustól hatályos társadalombiztosítási törvény szigora emellett lesújtana azokra is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat, ilyen ugyanis egy embernek csak egy országban lehet. Vagyis ha például külföldön dolgozol, a hazai rendszerből ki kell jelentkezned és abban az országban bejelentkezni, ahol munkát vállaltál.

A változásokat illetően ugyanakkor még rengeteg a tisztázatlan kérdés, például azt sem lehet tudni, mi történik majd az életmentő terápiák esetében.

Megosztás

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül