Háromméteres gigahóember épült Magyarnándorban

Háromméteres gigahóember épült Magyarnándorban

Sharing is caring!

Több tonnányi hó, egy katlan, egy létra, pár nap és néhány segítőkész ismerős kellett hozzá, hogy elkészüljön a település legújabb híressége.

Valószínűleg az ország legnagyobb hóembere épülhetett meg a napokban a Nógrád megyei Magyarnándorban. A háromméteres hómonstrumot Galbács Tamás formatervező építette meg ismerőseivel, és a településen máris a csodájára járnak.

Tamás nem ma kezdte a hóemberépítő-szakmát, évek óta gyártja az egyre nagyobb hólényeket: 2018-ban építette az első díjnyertes hóemberét. A 2 és fél méter magas építmény a Kékestető által meghirdetett pályázaton bizonyult a legjobbnak a hóemberek közt.

Most ezen is túltett a MOME-n végzett, fotózással és filmezéssel is foglalkozó fiatalember: még fél méterrel fejelte meg az építmény magasságát.

Háromméteres gigahóember épült Magyarnándorban Fotó: Galbács Tamás

Aki legalább ekkora hómonstrumot szeretne látni a kertjében, annak a következőkre biztos szüksége lesz: sok munkaóra, egy létra, lelkes segítők na meg persze rengeteg hó.

A magyarnándori hóember több mint 2 napig épült közel 5 köbméter hóból, amelyhez a szomszédok háza előtt levő havat is “kölcsön kellett kérni.”

A három méter magas és két méter széles építménnyel kapcsolatban az embernek valószínűleg az merül fel először a fejében, hogyan kerül a helyére a hóember feje. Tamás beavatott a hóemberkészítés szupertitkos fortélyaiba: a több tonnányi havat szomszédaival egy kupacba hordták, és azt pakolták fel 3 méteres magasságig, majd ebből faragta ki lapáttal és kézzel a három gömböt – a fejet már létráról állva kellett kialakítania.

Háromméteres gigahóember épült Magyarnándorban Fotó: Galbács Tamás

Egy ekkora méretű hóemberhez természetesen túlméretezett kiegészítők kellenek: a 110 centiméteres átmérőjű fejre egy katlan került – Tamás szerint még így is túl kicsi lett -, a gombokat, szemeket, szájat és az orrot a szomszéddal faragták ki akácfából, a nyakára pedig egy 4 méter hosszú sál került.

A hóembernek egy csapásra a település híressége lett, és szerencséjére még egy ideig biztosan élvezheti is a rivaldafényt, hisz az elkövetkező másfél hétben szinte biztosan maradnak a hóemberbarát mínuszfokok – bár a három évvel ezelőtti hóemberéből Tamás elmondása szerint még áprilisban is volt az árok szélén egy kis maradék.

Arra a kérdésre, nem sajnálja-e, hogy előbb-utóbb az idei építményét is eléri a hóemberek elkerülhetetlen vége, építője annyit válaszolt:

“Dehogynem, de ez az élet rendje. Viszont a sok boldog ember örömmel teli arca sokkal többet jelent ennél”

– felelte, hozzátéve, hogy jelenleg arra keresi a lehetőséget, hogyan köthetné össze a lassan hagyománnyá váló hóemberprojektjét a jótékonykodással.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük