Háromszor annyian halnak meg háztartási balesetben, mint az utakon

Sharing is caring!

Egy közepes méretű falu teljes lakosságának a számával egyezik meg azoknak a száma, akik tavaly otthoni baleset következtében meghaltak.

1683 nő és férfi vesztette életét 2019-ben a saját lakásában vagy egyéb ingatlanán elszenvedett szerencsétlenség következtében. Ez háromszor annyi embert jelent, mint amennyien az utakon haltak meg tavaly – idézi a statisztikákat a HVG.

Ezek az otthoni tragikus balesetek legnagyobb számban az időseket, a 70 év feletti embereket érintik: a legtöbbször az alsó végtagok törnek el, a sérülésekből pedig aztán nem tudnak felépülni.

De tipikus hazai balesetnek számít még a koponya- és a nyaksérülés, az elhalálozások mintegy ötöde ilyen töréseknek a következménye.

Az otthoni végzetes szerencsétlenségeknek durván a kétharmada kötődik eséshez, elcsúszáshoz, megbotláshoz, zuhanáshoz, és az otthoni tragédiáknak nagyjából az egytizede vezethető vissza nyelőcsőbe került idegen testre vagy félre nyelt ételre. Ezenfelül előfordulhat még mérgezés vagy áramütés is, de a jó hír az, hogy most kevesebb otthoni baleset végződik halállal, mint 25 évvel ezelőtt. Akkoriban még négyezren haltak meg otthoni tragédiák következtében.

A statisztikákról részletesebben a HVG e heti lapszámában, illetve a hvg360-on olvashat.

© HVG

Facebook Comments