Hat géppel menekítik ki az oroszokat Budapestről

 

Az orosz légitársaságok az elkövetkező napokban nyolc országból, köztük Magyarországról fognak a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárokat evakuálni. Az Aeroflot szombattól hétfőig hat járatot indít Budapestről, írja az MTI.

A közlés szerint pénteken azokból az országokból, ahol a hazatérni kívánókkal kapcsolatban a legsúlyosabb helyzet alakult ki (Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából) 3889 orosz utast hoztak el orosz utasszállítók.

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség szerdai becslése szerint a nemzetközi repülőjáratoknak a világjárvány miatti törlése és a határok lezárása következtében mintegy százezer, szervezett úton részt vevő orosz turista rekedt külföldön. A külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, mintegy 9 ezer orosz állampolgár várja, hogy megoldódjon hazatérésének kérdése.

A magyar konzuli szolgálat pénteken arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest és Budapest-Moszkva járatait. Az utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni.

Az orosz belügyminisztérium azt tudatta, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meg fogja hosszabbítani.

Közben Oroszországban szombatra egy nap alatt 53 fővel, 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma. Tizenhatan gyógyultak meg, halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, egy koronavírussal fertőzött idős asszony elhunyt a héten Moszkvában, de mivel halálát közvetlenül egy levált vérrög okozta, őt nem tekintik a járvány áldozatának.

Rászakadt a külügyre a külföldön ragadt magyarok rohama

Egyelőre senki nem tudja, pontosan hány embert kellene hazahozni. A külügy azonban más országokkal összefogva azt ígéri, idővel mindenki evakuálnak.

Kiemelt kép: Kenzo Tribouillard / AFP

Mi a véleménye a témáról?