Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatója

Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatója

Sharing is caring!

Budapest — Botrányos körülmények között ugyan távozott a Vígszínháztól Eszenyi Enikő (60), de a kezét még rajta tartja az intézmény pénzügyein.

Teheti ezt a két, összesen közel félmilliárd forintnyi támogatás felett rendelkező alapítványon keresztül. Ezeket évekkel ezelőtt még Marton László (†76) egykori igazgató hozta létre. Jelenleg mindkettőben az elnökség tagja Magyar Péter korábbi produkciós igazgató, Hegedűs D. Géza (67), valamint – a kollégák által agresszív vezetési stílussal és verbális abúzussal vádolt, ezért az igazgatói posztjáról lemondó – Eszenyi is. Ráadásul nem is tudják leváltani. A teátrumnak erre jogilag nincs lehetősége, ő pedig nem távozott önként a pozíciókról. Így ebben a pillanatban is az a faramuci helyzet áll fenn, hogy a jelenlegi igazgatónak, Rudolf Péternek (61) többek között Eszenyivel is engedélyeztetnie kell, ha alapítványi támogatást kér valamilyen célra.

Mindezt megerősítette lapunknak a Vígszínház mostani vezetője is.

– Eszenyi Enikő visszalépett a Vígszínház vezetői pályázatától, azonban az alapítványok kuratóriumi pozícióiról nem mondott le, hasonlóan Magyar Péter volt produkciós igazgatóhoz, aki már szintén nincs a korábbi pozíciójában. Így természetesen minden felmerülő kérdés kapcsán hozzájuk kell fordulnunk – ismerte el a Blikknek Rudolf Péter.

Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatójaA teátrum igazgatója, Rudolf Péter hiába kérte, hogy jelenlegi vígesek vezessék az alapítványokat /Fotó: Fuszek Gábor

Jogos a kérdés, hogyan változtathatna ezen a helyzeten a teátrum.

– A Művészeti Tanáccsal egyeztetve felvetettük, hogy nyilvánvalóan gördülékenyebb lenne az alapítványok működése, ha a Vígszínház kötelékébe tartozó vezetői lennének. Az ezzel kapcsolatos kérésünket megfogalmaztuk, de nem talált meghallgatásra. Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így – mondta a Vígszínház igazgatója.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az információnk szerint nagyjából félmilliárd forintból mire költött a járvány alatt a két alapítvány.

– Pontos információja erre vonatkozóan a Vígszínháznak nem áll rendelkezésére. A korábbi évekhez hasonlóan változatlanul kifizetésre kerültek az alapítványi támogatások a színház fiatal színészeinek. Azonban az aktuális ügyek kezelése, például a pandémiás helyzet miatti támogatások, esetleges betegséghez köthető kifizetések sajnos jóval nehézkesebbé váltak – jegyezte meg Rudolf Péter.

Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatójaHegedűs D. Géza az alapítványok vezetésének és a társulatnak is a tagja, nem kívánt állást foglalni a helyzetről /Fotó: Pozsonyi Zita

Megkerestük Hegedűs D. Gézát is, aki az egyetlen tagja az alapítványok elnökségének, egyben a Víg társulatának is, mit gondol a helyzetről.

– Én ezzel most nem szeretnék foglalkozni – mondta próbája szünetében a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatójaCsőre Gábor szerint Eszenyinek mennie kéne /Fotó: RTL Klub

Csőre Gábor (49) Jászai Mari-díjas művész, aki korábban, Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott, illetve a volt igazgató ügyét vizsgáló bizottságnak is tagja, szintén tud a problémáról, amely hatalmas feszültséget szül.

Hiába kérték Rudolfék Eszenyit, hogy szálljon ki: máig pénzügyekről dönt a Vígszínház volt igazgatójaEszenyi Enikő igazgatóként lemondott, alapítványi pozícióiról azonban nem/ Fotó: MTI-Máthé Zoltán

– Ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre, a kettő együtt ötszázmillió forintból gazdálkodik. Most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak. Nem könnyű helyzet, nem is szerencsés. Morálisan megkérdőjelezhető ez a magatartás. Ha lenne lelkiismerete, lemondana, és átadná a helyét az új vezetésnek – nyilatkozta Csőre.

Kerestük Eszenyi Enikőt is, de lapzártánkig nem reagált.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük