„Hiába vettem be az esemény utáni tablettát, teherbe estem”

Megosztás

„Mikor életemben először esemény utáni tablettára volt szükségem, mindössze 16 éves voltam” – kezdi a Refinary29 oldalán közzétett vallomását Rose Stokes. A fiatal nő hozzáteszi, azóta nagyjából 15 év telt el, és ezidő alatt nagyjából ötször folyamodott a sürgősségi fogamzásgátlóhoz. „A tablettára minden alkalommal elővigyázatosságból volt szükségem és nem azért, mert nemtörődöm, vagy felelőtlen lettem volna.

Így volt ez tavaly is: Rose akkor egy elszakadt óvszer miatt vett be esemény utáni tablettát. „Meg se fordult a fejemben, hogy esetleg hatástalan lesz” – írja, majd hozzáteszi, konkrétan összeomlott, mikor néhány héttel később megtudta, hogy a biztonsági intézkedés dacára is teherbe esett. „Minden más esetben még akár különlegesnek is érezhettem volna magam, de nem akkor” – vallja be, majd idézi a vonatkozó statisztikát is, ami szerint 100-ból két nő esik teherbe óvszer használata mellett, és 20-ból csak egy azok közül, akik esemény utáni tablettát vesznek be.

Rose tudni akarta, mit rontott el; hogy hogyan lett a 20-ból az az egy, akinél nem működött a sürgősségi fogamzásgátló. Az a módszer, ami egészen addig egyfajta védőhálót, utolsó mentsvárat jelentett számára az igazán rázós helyzetekben. „Azután kezdtem alaposabban utána járni annak, hogyan is hatnak a tabletták, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy korántsem én vagyok az egyetlen, akinél végül a kritikus pillanatban csődöt mondtak: még a kollégáim és a barátaim között is voltak olyanok, akiknél nem használt.”

Rose hosszú bejegyzéséből kiderült, az okot a sürgősségi fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusában kell keresni. A fiatal nő emlékeztet, bár a gyártók előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a tabletták 95 százalékban hatékonyak, mivel úgy működnek, hogy az ovulációt akadályozzák meg, azoknál a nőknél, akik a ciklusuknak a második felében járnak – már a peteérés után – egyszerűen nem lehetnek hatásosak.

„Ha erről időben tudok, minden bizonnyal nem a tablettát választottam volna, hanem a spirált – ami ellentétben a tablettával, nem a megtermékenyülést, hanem a beágyazódást akadályozta volna meg” – magyarázza Rose, aki azt is sérelmezte, hogy a gyógyszertárban, ahol kiváltotta a tablettákat, senki sem kérdezett rá, hogy hol tart épp a ciklusában. „Nem kérdeztek rá a súlyomra se, se arra, hogy szedek-e rendszeresen valamilyen gyógyszert. Pedig, mint kiderült, ezek is befolyásolhatják a tabletta hatékonyságát” – mondja Rose, aki azért írt a vele történtekről, hogy felhívja a figyelmet a hiányosságokra.

Megosztás

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül