Mutatjuk, mik azok a szokások, melyeken változtatni kell, ha szeretnénk megőrizni az intim testrészeink egészségét.

Azt minden nő elég korán megtanulja, hogy érdemes kerülni a túl szűk alsóneműt és a tangát, ha egészségesek szeretnénk maradni odalent. Van viszont néhány további alsóneműbaki, amiket a legtöbben elkövetünk – a thehealthy.com most összegyűjtötte ezeket, érdemes mostantól figyelni, és tudatosan tenni ellenük, hogy esélyt se kaphassanak a különböző fertőzések.

Nem a pamutot választjuk

Persze, a pamut alsók a legegészségesebbek, hiszen jól szellőznek, így segítenek frissen és szárazon tartani a lenti régiót. De ki ne csábulna el inkább egy-egy mutatósabb selyem- vagy csipkebugyira? A szakemberek azt tanácsolják, ezeket tartogassuk inkább a különleges napokra és éjszakákra, a hétköznapokon viszont ragaszkodjunk a pamut alsóneműkhöz – vagy azokhoz, amiknek legalább az üleprésze pamutbetétes. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, egy 2018-as kutatás szerint a gombás fertőzések sokkal nagyobb kockázatát vállalhatjuk. A szintetikus anyagok ugyanis jobban visszatartják a meleget és a nedvességet, mint a fent már említett pamut. Ezáltal egy poliészter-, csipke- vagy selyembugyi sokkal inkább irritálhatja a bőrt, és ráadásul a kórokozóknak is kiváló terepet biztosít.

Tegyünk rendet a fejünkben: ez áll a hüvelygomba hátterében

A hüvelyflóra kényes egyensúlyát számos dolog befolyásolhatja. Vannak úgynevezett hajlamosító tényezők, és olyanok is, amik önmagukban is felelhetnek a gombás fertőzések kialakulásáért. Mutatjuk, mennyi minden befolyásolhatja a kellemetlen tünetekkel járó betegség megjelenését. Tovább a cikkhez!

Nem cseréljük elég gyakran

Egy 2019-es felmérés szerint az amerikaiak körülbelül 45 százaléka hordja két napig, vagy annál is tovább ugyanazt az alsót. A férfiak 2,5-szer hajlamosabbak akár egy hétig, vagy még tovább viselni egy bokszert vagy fecskét, mint a nők, de a kutatók szerint a hölgyek sem cserélik olyan gyakran a bugyijukat, mint az egészségük megőrzése szempontjából ideális lenne.

Nem cseréljük le sportolás után

Akár otthon sportolunk, akár a természetben, egy dolog biztos: egy izzasztó edzés után nemcsak a ruhánk nedvesedik át, hanem bizony az alsóneműnk is. Ezt a mozgást követően a lehető leghamarabb le kell cserélni – különösen, ha a fent már említett szintetikus anyagok valamelyikéből készült.

Nem figyelünk a mosásnál

Csak bedobjuk egy gyors programra 30 fokon a fehérneműket – elég az? A szakemberek szerint korántsem! Hiszen a legtöbb kórokozó annyira ellenálló, hogy simán kibírnak egy 30 fokos mosást. Egy 2015-ös kutatás szerint az alacsonyabb hőfokon történő mosás csak akkor fertőtleníti az alsókat, ha hipót is adunk a mosószerhez. Ha ezt mellőznénk, érdemes 40 vagy akár 60 fokra állítani a mosógépet, és nem a gyors programot választani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.