Akár több mint egy millió forintot is érhetnek havonta a ház körüli teendők, persze ha valaki fizetne is érte. Egy kalkulátor megmutatja, mennyi pénzt kaphatna azért, hogy elmosogat otthon, esetleg kimossa és kiteregeti a ruhákat, vagy elmegy bevásárolni.

A házimunkáért senki sem fizet mégis meg kell csinálni, nem véletlen, hogy sokan a hátuk közepére sem kívánják. Mosogatás, teregetés, portörlés- csak hogy a legutáltabbakat említsünk, amit valljuk be, alig van ember aki szívesen elvégez.

De gondolkodott már azon, hogy mennyit is ér a házimunka?

Egy civil szervezet kezdeményezésére most elkészült egy kalkulátor, ami kiszámolja, hogy mennyit is ér egy háztartás vezetése vagyis a láthatatlan munka.

A láthatatlan munka olyan típusú munkavégzés, amiért nem jár fizetés, sőt, gyakran köszönet sem. Azokról a munkákról beszélünk, melyek elvégzését sokan természetesnek veszik, ám a hiánya azonnal feltűnik mindenkinek. Mértéke nemzetgazdasági szinten is jelentős, ha beleszámítanánk a GDP-be, az 25%-kal lenne magasabb.

Ebbe a kategóriába tartoznak a háztartási feladatok, a gyerekek nevelése és a velük való foglalkozás, idősebb hozzátartozóink segítése, ápolása, de akár az önkéntes munka is. Mára a hagyományos férfi, női szerepekkel leírható családmodell ugyan átalakult, de ezzel együtt az otthoni munkamegosztás nem változott meg gyökeresen. Ezeknek a tevékenységek nagy része továbbra is a nőket terheli, általában kereső munkájuk mellett is – írja a láthatatlanmunka.hu.

Ennyit ér heti húsz óra takarítás otthon

Azt tudjuk, hogy sok dolgozó férfi magában azt gondolja, hogy közös gyermekeiket nevelő anyuka otthon van, tehát “nem dolgozik” Holott éjt nappallá téve robotol valójában. Pénzben is kifejezhető értéket termel, csak ezek olyan munkák, amikért a társadalom nem fizet. Természetesen ugyanez vonatkozik a házimunkát végző, gyereknevelésben résztvevő férfiakra is!

Tegyük fel, Julcsi egy városban lakik, két-három gyermeket nevel otthon, és a háztartást vezeti. Takarítással hetente 20 órát tölt, hiszen gyermekei kicsik, így szeretnek a földön játszani, aminek ezért természetesen makulátlannak kell lennie.

Fotó: Pixabay/illusztráció

Mosással, vasalással, teregetéssel legalább 7 órát tölt hetente, (ha nem számoljuk bele a mosási program hosszát). Főzéssel, mosogatással átlagosan 20 órát vesződik, a bevásárlást pedig öt óra alatt zavarja le. Mivel Julcsi szülei idősek, így nekik is bevásárol, vagy kiváltja a gyógyszereiket, ami három órát jelent számára egy héten.

A gyerekekkel legalább 50 órát foglalkozik, hiszen sokat játszik velük, fejleszti őket, mesét mond nekik. A kert gondozásával átlagosan négy órát tölt, a hivatalos ügyek intézésével pedig kettőt egy héten. Önkéntes munkát is vállal hetente egyszer, amire két órát szán az idejéből.

Mindezért Julcsinak összesen 665 040 forint járna a kalkulátor szerint:

Julcsi havi munkabére ennyi lenne, ha fizetnének neki a házimunkáért /Blikk

Ugyanezért a munkáért cserében a Budapesten lakó Etelka 1 087 040, míg a fővárostól távolabb, egy községben élő Zsófi pedig 534 040 forintot kapna.

A fővárosban élő Etelka havonta 422 ezer forinttal kapna többet Julcsinál, míg a községben élő Zsófi 128 ezerrel, Etelkánál pedig 550 ezerrel kapna kevesebbet ugyan azért a munkáért /Fotó: Blikk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.