Hívásra házhoz jön a segítség Nyíregyházán

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ hét házigondozási körzetében hatvanhét szakember dolgozik azon, hogy a hozzájuk fordulók a lehető legjobb ellátást kapják. A megyeszékhely vezetése – tekintettel a járványügyi helyzetre – a meglévőkön túl további két szolgáltatással bízta meg a központ munkatársait: igény esetén biztosítaniuk kell a városban élő hetvenéves vagy idősebb szépkorúak, valamint a hatósági karanténban lévők ellátását.

Változatosak az igények

– A hetven év felettiek a bevásárlásban, gyógyszerbeszerzésben és csekkbefizetésben kérhetnek tőlünk segítséget, de természetesen folyamatosan érkeznek hozzánk szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás iránti igények is – mondta el lapunk érdeklődésére Nagyné Hermányos Zsuzsanna. A gondozási központ igazgatója hozzátette: ezek a telefonálók jelenleg nincsenek a szolgáltatásukban, a rendkívüli helyzetben gondolják úgy, hogy egyfajta védelmet jelentene, ha napi egyszeri étkezést tudnának számukra biztosítani, vagy ha gondozóik rendszeresen kimennének hozzájuk.

A nyíregyházi hatóságikarantén-ellátás segélyhívó száma: 06-30/248-2012. A nyíregyházi önkormányzat felhívja az idén hetvenedik életévüket betöltő vagy azon felüli, otthonukban tartózkodó szépkorúak figyelmét, hogy ha a bevásárlást vagy a gyógyszerkiváltást a családtagok, szomszédok segítségével nem tudják megoldani, a 06-20/253-5103 telefonszámon kérhetnek segítséget. Az alábbi esetekben várják a hívásokat: bevásárlás, gyógyszerbeszerzés, csekkek befizetése, szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás iránti igények, szociális ügyintézés.

– Csak azoknak az ellátását vállalhatjuk, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy annyira messze élnek, hogy nem tudnak segítséget nyújtani idős rokonuknak. Hatósági karanténban jelenleg három ellátottunk van, ők csupán a szociális étkeztetést kérik, amit természetesen biztosítunk számukra. Mindkét szolgáltatással kapcsolatban kizárólag telefonon vehetik fel velünk a kapcsolatot mindennap 8 és 17 óra között.

– A hívások a házi segítségnyújtás szakmai egységének vezetőjéhez futnak be, aki első körben megkérdezi, hogy a telefonáló tartozik-e valamilyen alapellátási szolgáltatási egységhez. Ha igen, átirányítjuk hozzájuk, ha nem tartozik sehová, és hetven év feletti, akkor vesszük az igényeket, melyek igen változatosak. Sok esetben a sajtóközleményekből megértették az idősek, hogy miben kérhetik a segítségünket, de érkeznek például olyan kérések is, hogy küldjünk gáz- vagy vízszerelőt, valamint többen hívnak minket, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban működik a segélykérő szám.

Napokkal előre jelzik

– Felvesszük a telefonáló adatait, elérhetőségét, az igényeit, majd rögzítjük az előjegyzési naptárban, hogy mikorra kéri mondjuk a bevásárlást, sokan ugyanis napokkal előre jelzik ezt is. Nekünk ez nagyon hasznos, mert tudjuk rangsorolni a feladatokat. Egyre kevesebb idős ember tart otthon készpénzt, sokan szeretnének bankkártyával fizetni vagy átutalással rendezni a vásárlással, csekkbefizetéssel, gyógyszerkiváltással járó költségeket, de sajnos, erre nincs lehetőség. Nagyon szigorúak a pénzkezelési szabályaink, átadás-átvételi bizonylatot készítünk, szükség van a nyugtára, annak másolatára, és mindkét fél aláírja a dokumentációt – részletezte Nagyné Hermányos Zsuzsanna.

Már elővigyázatosabbak

Luzsinszki Levente tíz éve dolgozik szociális munkásként. Bár ő a központ támogató szolgálatának vezetője, jelenleg a „frontvonalban” is helytáll, vásárol, postára, gyógyszertárba megy, igyekszik mindenben segíteni azoknak, akik kérik.

Korábban sok idős embert láthattunk a városban, szerencsére mostanra megértették, hogy az egészségük érdekében otthon kell maradniuk, és ha nincs olyan rokonuk, szomszédjuk, aki segíthetne nekik, hívhatnak bennünket.

– Gyakran kérik, hogy szerezzünk be nekik maszkot, kézfertőtlenítőt és kesztyűt, mégsem tapasztaltam pánikot a nyugdíjasok körében, inkább elővigyázatosak; sokan veszélyeztetett, krónikus betegséggel élő szeretteik védelmében veszik igénybe a szolgáltatásunkat.

CsA

via szon.hu

Mi a véleménye a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük