Hogy a fenébe tudok mínuszba menni a bankszámlámon hitelkeret nélkül?

Sharing is caring!

A pénzügyek irtó fontosak, mégis sokszor olyan tájékozatlanul bolyongunk a területen, mint Varga István a Fidesz médiapolitikájában. Pedig nagyon is van vesztenivalónk, amitől csak az olvasás és a tájékozódás ment meg minket.

Kedves Homár!

Kíváncsi lennék a szakértőid véleményére, illetve szerintem másnak is hasznos lehet pár információ a történetemből, mert biztos nem egyedi.

Eddig abban a hitben voltam, hogy bankkártyával nem tudok túlköltekezni, és a bankszámlámról is csak az engedélyemmel vonhatnak le pénzt. Most már tudom, hogy egyik se igaz.

Gránit banknál van két bankszámla, amihez közöm van. Az egyik a magánszámlám a másik az egyéni vállalkozásom számlája.

Tavaly ősszel külföldön pihentünk, ahol csak ment és ment a pénz:) Mivel a készpénz beváltás nehéz volt a helyen, és odaérve láttuk, hogy a miénk kevés lesz, ezért gondoltam bankkártyával fizetek addig, amíg van rajta. Túl sok nem volt, azért, nem hatalmas összegekre kell gondolni, de akár lehetett volna sokkal nagyobb is, mert a történet nem összegfüggő. Szóval fizettem a kártyával, és egy idő után gyanús lett, hogy hogy a fenébe tudok én még mindig fizetni. Sms értesítéseket nem kapok, ezért beléptem a netbankba, ahol nem értettem amit látok. A magánszámlám szépen mínuszba ment, majd a különbözetet egyszerűen leemelték a vállalkozói számlámról.

Ezzel csak két gondom volt:
– Hogy a fenébe tudok mínuszba menni a számlámom, úgy hogy nincs hitelkeret.
– Hogy a fenébe utalódik a vállalkozói számlámról a magánszámlámra pénz. Ügye ennek azért elég sok jogi vonzata is lehet, pl. adózás

Szerencsére ha már ezeket megnéztem, arra is ránéztem, hogy milyen árfolyamon sikerült vásárolnom. Laza +10% volt rajta, mint más bank bankkártyájával vásárlásnál. Úgyhogy aki Gránit bankos óvatosan használja külföldön.

Hazaérve megérdeklődtem a banktól, hogy ezt mégis hogy sikerült összehozniuk.

Mínuszba fordulásról ez derült ki: A harmadik levélváltásra sikerült úgy leírniuk, hogy meg is értettem. Így kiderült, hogy van olyan, hogy offline tranzakció. Ami azt jelenti, hogy ezzel bármikor lemehetek mínuszba (ilyenből volt 1), és ha már lent vagyok, akkor már az összes online tranzakció is teljesül (ebből volt még 3, de ha jól értem 25 is lehetett volna). Mindezt úgy, hogy sehol nem adtam ki a kezemből a kártyát, mindenhol előttem terminálba rakták, és már kaptam is vissza a kezembe. Azért ez nem tűnik túl biztonságosnak.

Ha jól értettem ez nem bankfüggő, tehát bárki így járhat. Nem vettem a fáradtságot, hogy elolvassam a hivatkozott ÁSZF részleteket, de gondolom igazuk van, de nem árt, ha a kártyatulajdonosok is tisztába lesznek ezzel.

A vállalkozói bankszámla megcsapolása szerintem érthetetlen. Szerintük az egyéni vállalkozó és én ugyanaz  a jogi személy vagyok. Szerintük, ők bármilyen lejárt tartozásomat kiegyenlíthetnek erről a számlámról. Itt különösen a lejárt szót értelmezzük másképp. Én azt gondolom, hogy egy lejárt tartozáshoz hozzátartozik, hogy valamilyen formában figyelmeztetnek, hogy “hé te balek tartozol, eddig és eddig rendezd”. Ha nem rendezem addig, akkor az legyen lejárt, na de itt semmilyen formában nem figyelmeztettek. Ti mit gondoltok erről? Jogosan csapolták meg a számlámat?

Köszi

Gergő

Szokás szerint Csernok Miklós, a Kiszámoló.hu szakértője szakértett nekünk:

Az offline vásárlás esetén a kereskedő egy kézi számlát állít ki a bankkártya felhasználásával, amit egy tetszőleges időpontban benyújt kézi beszedésre. Erre 30 napja van. Ekkor valóban nem lehet ellenőrizni, van-e elégséges pénz a számlán, hiszen pont ezért hívják offline tranzakciónak. Hogy ezek után miért ment a többi online költés is a negatív egyenlegből, azt nem tudom, leginkább valami szoftveres hibára gyanakszom.

Mivel a két számla ugyanazon az ügyfélszámon lehetett és a bank ÁSZF-e engedi, hogy az ügyfél egyik számláján lévő tartozását a másik nem céges számlájáról kiegyenlítse a bank, ezért a bank jogszerűen járt el. Más kérdés, hogy a könyvelőnek ezzel okozhatnak némi hajhullást, de azért megoldható a levonás visszatöltése a számlára. Hogy miért nem keresték az ügyfelet levonás előtt, ezt tőlük kellene megkérdezni, erre nem tudom a választ.

A devizaváltással kapcsolatban:
a Gránit Banknak az egyik legjobb a devizaváltási árfolyama. Két dolgot érdemes tudni: egyrészt nem a vásárlás dátuma, hanem a lekönyvelés dátuma számít, ami között nagy árfolyam-elmozdulás is lehet. A másik, hogy minden kártyának van elszámoló devizája. Ha valaki például angol fontot vagy horvát kunát költ, akkor először euróra váltja a kártyatársaság a pénzt majd onnan forintra. Vagyis duplán lesz váltva a pénz, de erről a bank nem tehet.

Az offline fizetésről ebben a videóban van bővebb információ:

A devizaváltásról pedig itt lehet többet megtudni:

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük