Houston, baj van: elfogyott az élelem a nemzetközi űrállomáson

Houston, baj van: elfogyott az élelem a nemzetközi űrállomáson

Sharing is caring!

A problémát az okozta, hogy az ellátmányt az űrbe juttató, Progressz (Прогресс) MS-16 teherűrhajó tavaly decemberi kilövése február 15-re csúszott.

Az oroszok az esettel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy amikor megkérdezték az amerikaiakat, hogy az orosz ellátmányt feljuttathatnák-e az ő űrhajójukkal, azt a választ kapták, hogy az Egyesült Államok már most nagy is nagy készlettel rendelkezik ételből az ISS-en, amit megosztanak az oroszokkal – írja az Russia Today, az orosz, állami finanszírozású hírcsatorna. A jelenlegi ISS-küldetés orosz vezetője szerint az amerikaiak 13 konténernyi élelmiszer-ellátmányt adtak át az oroszoknak. Jelenleg egyébként hétfős legénység szolgál a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ebből ketten oroszok.

A Nemzetközi Űrállomás kapcsán az utóbbi időben egyébként több probléma is felmerült. Az orosz oldalon például korábban már a vécé is felmondta a szolgálatot, de sokáig nem sikerült beazonosítani egy növekvő szivárgás forrását sem. Sőt aztán az orosz oxigénellátó-rendszer is lerobbant. Ekkor az egyik veterán orosz kozmonauta úgy nyilatkozott, hogy az orosz modulok a végüket járják, és több rendszer cseréjére megérett már az idő. A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi darabjai 1998 óta működnek.

Tavaly az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz felvetette, hogy saját, ezúttal kizárólag orosz űrállomást állítanának pályára 2024 után. Az ISS jelenlegi formációját elvileg 2030-ig tervezik működtetni, de Moszkva attól tart, hogy a Nemzetközi Űrállomás állapota a vártnál sokkal gyorsabban romlik. Miként azt az RT megtudta, Oroszország 2025-ig vállalta a részvételt az ISS-programban. Ugyanakkor az állomásnak már most több eleme is súlyosan sérült vagy egyenesen működésképtelen. Ezek nagy része nem is cserélhető. Ezért aztán az oroszok 2025 utánra azt jósolják, hogy az ISS különböző alkatrészei hegyomlásszerűen fognak csütörtököt mondani.

Indirekt/raketa.hu

Facebook Comments