Borongós, esős napok várnak ránk a héten. Figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, senki ne induljon útnak!

Ne üljön autóba!

Ónos eső veszélye miatt ismét több déli járásra kiadta a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat. A vészjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Baranya megyékben adtak ki harmadfokú (piros) riasztásokat. Ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható. Emellett az ország nagy részén több megyében első-, és másodfokú (narancs) riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

A dél, délnyugat felől érkező újabb csapadékrendszer hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható, kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak – fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Ilyen idő lesz a héten

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi, délután pedig a nyugati megyékben csökkenhet a felhőzet. A déli országrészben várható vegyes halmazállapotú csapadék: havazás, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordul. Az ónos eső miatt hétfő éjfélig harmadfokú riasztást adtak ki Bács-Kiskunra, Békésre, Jász-Nagykun-Szolnokra és Csongrád-Csanádra. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar és Pest megyében, illetve elsőfokú Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Hétfőre sok megyére adtak ki riasztást ónos eső miatt / Fotó: met.hu

A csapadékzóna napközben keletebbre helyeződik át, délután már az Alföld északi felén is lehet vegyes csapadék. Délután az ónos eső sok helyen havazásra, a keleti határ mentén esőre vált át. Havazás miatt három megyére, Bács-Kiskunra, Tolnára és Baranyára elsőfokú riasztást adtak ki. A csapadéktevékenység késő délutántól kezd gyengülni. Az északkeleti, északi szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet kora délután általában -2 és +3, késő este -5 és 0 fok között valószínű.

Havazás miatt is riasztást adtak ki / Fotó: met.hu

Kedden általában borult idő valószínű, a nap első felében főként a középső országrészben lehetnek átmeneti szakadozások. Eleinte keleten, északkeleten még előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék (hó, ónos eső, fagyott eső, esetleg eső egyaránt), majd napközben átmeneti csapadékszünet valószínű, csupán a ködös, tájakon lehet helyenként szitálás, ónos szitálás, hószállingózás. Este északnyugat felől újabb vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik. Mérsékelt marad a délies irányú légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

Szerdán eleinte mindenütt borult idő valószínű, majd napközben a Dunántúlon és a Dél-Alföldön, estétől másutt is felszakadozik a felhőzet. Reggelre nagy területen képződhet köd. Többfelé valószínű csapadék, melynek jellemző halmazállapota az ország nagy részén várhatóan eső lesz, de az Északi-középhegység térségében inkább havazás, ónos eső, fagyott eső valószínű, mely az északkeleti határvidék kivételével délnyugat felől egyre nagyobb területen válthat át esőbe. Az ónos eső miatt három megyére, Nógrádra, Hevesre és Borsod-Abaúj-Zemplénre adtak ki elsőfokú riasztást. Este a csapadékzóna kelet felé elhagyja az országot. Sokfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet -5 és +3, a maximum 1 és 9 fok között alakul, északkeleten lesz hidegebb az idő.

Az ónos eső miatt szerdára három megyére is riasztást adtak ki / Fotó: met.hu

Csütörtökön átmeneti szakadozást követően éjjel nyugat felől ismét elkezd megnövekedni, megvastagodni a felhőtakaró. A Dunától keletre nagy területen képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, így a nap nagy részében erősen felhős vagy borult idő valószínű. Nyugat felől újabb hullámban érkezhet csapadék zömében eső formájában, viszont az északkeleti határvidéken ónos eső sem kizárt. A nyugati, délnyugati szelet helyenként élénk lökések is kísérhetik. A minimum-hőmérséklet -2 és +6, a csúcsérték 3 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb idő.

Pénteken napközben nyugat felől egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, a Dunántúlon a nap is kisüthet, ugyanakkor a keleti országrészben hosszabb ideig borult maradhat az ég. Elszórtan előfordulhat eső, a nap második felében csökken a csapadékhajlam. Éjszaka párásság, köd kialakulhat. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödhet az északnyugati, nyugati szél. Hajnalban 0, +9 fok várható, északkeleten lehet a hidegebb, északnyugaton az enyhébb idő. Kora délután 5, 16 fok valószínű, északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Szombaton általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten lehetnek felhősebb körzetek. Nagyobb eséllyel északkeleten helyenként előfordulhat eső, záporeső. Éjszaka többfelé képződhet köd. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, többfelé kísérhetik erős lökések. A hajnali 0, +7 fokról 5 és 15 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnap éjszaka nagy területen képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, mely napközben többfelé tartósan is megmaradhat. Napos és rétegfelhős területek tehát egyaránt lehetnek. Számottevő csapadék nem valószínű. Gyenge marad a légmozgás. A hajnali -1, +6 fokról 4 és 9 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.