Az ország egyes részein leeshet a hó Karácsony első napján.

Szombaton a déli és északi megyékben erősen felhős vagy borult idő ígérkezik, míg a közöttük levő sávban kevesebb felhőre, több-kevesebb szűrt napsütésre van kilátás. Délen eső, zápor valószínű, míg északkeleten délelőttől egyre inkább havas eső, hó valószínű, de átmenetileg fagyott eső, ónos eső is kialakulhat. Este az északi megyékben is a havazás lehet a meghatározó. A legtöbb hó az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északkeleti tájain ígérkezik, arrafelé több centiméteres hóréteg is kialakulhat. Eleinte mérsékelt lesz a légmozgás, majd délután egyre nagyobb területen északkeletire fordul, és megélénkül a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3 és 9 fok között várható, de míg délen, délnyugaton 10, 11, északkeleten csupán 1, 2 fok valószínű. Késő estére általában -3 és +4 fok közé hűl le a levegő, de északkeleten néhány fokkal hidegebb, délen enyhébb is lehet.

Reggel az északkeleti országrészben lehetséges jelentéktelen mennyiségű ónos csapadék. Ezt követően az északkelet felől beáramló hideg légtömegben az Északi-középhegységben, Alföld északkeleti részén havazás kezdődik, illetve az eső havazásba vált, de néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső lehet. Az említett északi tájakon a délutáni, esti órákra több helyen is várható 3-8 cm körüli hóréteg, majd gyengül a csapadék. Főként Borsod északi részén, a Sajó-völgye, Heves-Borsodi-dombság térségében, illetve a Bükkben 8-10 cm-t meghaladó mennyiség is lehetséges. Késő este a Dunántúl északi részén és a főváros környezetében is gyengébb havazás valószínű, kis mennyiségű (lepel-3 cm) hóval. Este az Alföldön helyenként gyenge ónos eső előfordulhat, majd vasárnapra virradó éjjel a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökkenésével az esőt ónos eső válthatja fel.

Kiadták a riasztást/Fotó: met.hu

A budapesti időjárás: többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, délelőtt időnként azonban elvékonyodhat a felhőzet. Nagyobb eséllyel délután lehet számítani időszakos esőre, sőt estétől átmenetileg ónos eső, fagyott eső sem kizárt, végül gyenge havazás lehet a jellemző csapadékforma. Mérsékelt marad a légmozgás.

(Ez is érdekelheti: Varnus Xavér vett egy szállodát Kanadában, ott is ünnepli a karácsonyt – videó)

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte szórványosan, majd dél felől egyre többfelé várható csapadék. A déli országrészben az eső, északon, északnyugaton a havas eső, hó lehet túlsúlyban, főleg a középső sávban havas eső, ónos eső, fagyott eső lesz a jellemző. Estétől helyenként komolyabb ónos esőre is van esély. Hajnalban ködfoltok is lehetnek. Az északkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet a kora délutáni órákban -2 és +4 fok között várható, északkeleten számíthatunk az alacsonyabb értékekre – írja a met.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.