Így csábítanak egészségtelen ételek vásárlására a szupermarketek

Sharing is caring!

 

A szupermarketek több mint harmada ösztönzi az egészségtelen ételek megvásárlását, mert különleges ajánlatban kínálják azokat – mondja a Royal Society for Public Health (RSPH) szupermarketek marketing stratégiájáról szóló új jelentése.

Az RSPH tanulmánya szerint a zöldség és gyümölcs részleget azért az üzletek elején helyezik el, mert lelkiismeretünk megnyugszik, ha gyümölcsöt és zöldséget tettünk a kocsiba, így valószínűbb, hogy könnyebben csábulunk el az édességeknél.

A tejtermékek, a kenyér és az egyéb alapvető élelmiszerek pedig a szupermarket hátuljában vannak azért, hogy a hozzájuk vezető úton számos ajánlattal bombázhassanak minket.

Egy másik szervezet szerint a szupermarketek kiemelt területein lévő termékek 43 százaléka cukros.

Forrás: Freepik

De nem csak a felnőtteket célozzák meg: az RSPH szerint az Egyesült Királyságban a szupermarketekben a gyermekek szemmagasságában elhelyezett termékek csaknem 90 százaléka egészségtelen.

Cancer Research UK legfrissebb jelentése szerint azok, akik ételük és italuk több mint 40 százalékát akciós áron vásárolják, valószínűleg túlsúlyosak, és hogy a vásárolt csokoládé, pattogatott kukorica és sós harapnivalók csaknem felét kedvezményesen vették meg. A kutatás azt is kimutatta, hogy az akciókat kedvelő vásárlók 30 százalékkal kevesebb gyümölcsöt és csaknem 25 százalékkal kevesebb zöldséget vásárolnak.

A szakemberek szerint a szupermarketek gyakorlatán is változtatni kellene, például az akciókon, valamint az egészségtelen ételek elhelyezésén, de mi magunk is tehetünk azért, hogy ne csábuljunk el. Erre a javasolják, hogy írjunk egészséges ételeket tartalmazó bevásárlólistát, és csak az azon szereplő tételeket vegyük meg. További jó tanács, hogy gondoljuk át az akciókat, illetve ne menjünk éhesen vásárolni.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

via nlc.hu

Facebook Comments