Így használja a nyilvános mosdót, ha nem akarja elkapni a koronavírust

Így használja a nyilvános mosdót, ha nem akarja elkapni a koronavírust

Sharing is caring!

A koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A nyilvános mosdók használata fokozottabb kockázatokat jelenthet járványhelyzetben. A globális higiéniai megoldásokra szakosodott Essity szakértői egy új tanulmányban foglalták össze, hogy csökkenthető a járvány egészségügyi kockázatai az ilyen mosdók használata közben.

A tanulmány szerint az elektromos kézszárítók fokozzák a mikrobák, köztük a vírusok levegőben történő továbbterjedését, a papír kéztörlők használata viszont azért is szerencsésebb, mert felszívják a vizet, és mechanikai alkalmazásuk révén eltávolítják a baktériumokat és a vírusokat.

A vírusok továbbélése és terjedése szempontjából a papír egy önmagában alacsony kockázatú eszköznek számít. A papírkéztörlők megbízható és gyors használata lehetővé teszi a mosdót használó számára, hogy egy további papírkéztörlővel nyissa ki az ajtót, ezáltal távozáskor nem a tiszta kezével érinti meg a kilincset.

Potenciális kockázat lehet a fedél lehajtása nélküli vécéöblítés is: a WC lehúzása aeroszolokat szabadít fel, ami a vírusterjedés elsődleges motorja.

A tanulmány szerint a szellőztetés szintén fontos ahhoz, hogy mérsékeljük a vírus jelenlétét és terjedését, ezért a kisméretű, zárt mosdók a koronavírus idején fokozott kockázatokat jelentenek, nem beszélve arról, hogy könnyebben alakul ki zsúfoltság is az ilyen helyeken, ami szintén kedvez a vírus terjedésének.

Bármilyen nyilvános mosdót is használunk, érdemes a mosdólátogatást rövid idő alatt lebonyolítani.

A szappannal és vízzel történő kézmosás hatékony módszer a baktériumok és vírusok számának csökkentésében. A vírus ugyanis érzékeny a szappanban lévő szerekre, mivel azok tönkreteszik a vírust körülvevő burkot, amely a virulencia fenntartásához szükséges. Az alkohol alapú fertőtlenítők ugyanezen az elven működnek – ugyanakkor a kézmosás javasolt a kezek látható beszennyeződése esetén – hangsúlyozza a tanulmány.

Facebook Comments