Így jut el a koronavírus-vakcina a gyártól a gyógyszertárig

Sharing is caring!

Az eddig kifejlesztett oltóanyagok szinte mindegyike extrém hideget igényel a szállítás és a tárolás során is. A szakembereket ki kell képezni a hőmérséklet folyamatos ellenőrzésére, hogy az oltások ne menjenek tönkre

Bahar Aliakbarian a Michigan Egyetem professzora a livescience-nek elmondta, hogyan szállítják majd a Pfizer és a Moderna oltóanyagokat. Várhatóan ezek lesznek a koronavírus-vakcinák közül a legkorábban használt védőoltások szerte a világon. A szállításuk és a tárolásuk azonban komoly kihívást jelent minden ország számára.

Mindkét oltást gyártó cég amerikai, és mindkét cég új típusú vakcinát állított elő, valamint mindkettőt extrém hidegben kell tárolni. A Pfizert mínusz 70 fokon, a Modernát mínusz 20 fokon.

A Moderna később annyit változtatott az oltással kapcsolatos javallatokon, hogy 6 hónapig tárolható a mínusz 20 fokos hőmérsékleten, de egy hónapig kibírja a hűtőszekrényben is – állítja az oltóanyagot gyártó cég. A Pfizert gyártó BioNtech szerint azonban ennél jóval rövidebb az oltóanyagok eltarthatósága.

vioa

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük