Elkezdhetnek a pénzük után futni azok a betétesek, akiknek 38 millió forintnál nagyobb betétje ragadt a Sberbankban. Megjelent ugyanis a bírósági végzés a Sberbank végelszámolásáról, és innentől 60 napjuk van a hitelezőknek az igényük benyújtására.

A végelszámoló felhívja a Sberbank betéteseinek figyelmét, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2022. március 3-án megkezdte a betétesek kártalanítását, és annak módjáról részletes tájékoztatást adott. A Sberbanknál elhelyezett, OBA által biztosított, névre szóló betétek után az OBA betétesenként a betét tőke- és kamatösszege után főszabály szerint legfeljebb 100 ezer euró összegnek megfelelő kártalanítást fizet. Ez a kártalanítás kezdő napját megelőző napi MNB árfolyamon számolva legfeljebb 38 047 000 forintot jelent – derül ki a Bank360.hu összeálltásából.

(A legfrissebb hírek itt)

Az ezt meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétkövetelésekre vonatkozó igényüket a betétesek a cégbíróság végelszámolás megindításáról hozott végzésének Cégközlönyben történő közzétételétől számított 60 napon belül jelenthetik be a végelszámolónak.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a Cégközlönyben 2022. március 4-én közzétette Cg. 01-10-041720/676. számú végzését, mely a Sberbank Magyarország Zrt. végelszámolásának megindítását rögzíti. A hitelezői igénybejelentés határideje ez alapján 2022. május 3. napja (ezen a napon kell legkésőbb postára adni az igénybejelentést). A hitelezők innen tudják letölteni az igénybejelentésükre szolgáló formanyomtatványt. A hitelezői igény bejelentése díjmentes.

A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül a követelésekről jegyzéket készít, ezen belül külön kimutatja az elismert és a vitatott hitelezői igényeket. A végelszámoló a hitelezőket a követelésük minősítéséről a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül értesíti.

A hitelezői igénybejelentést az alábbi címre kell elküldeni:

Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em.

A végelszámoló kéri, hogy a borítékra írják rá: „Hitelezői igénybejelentés – Sberbank”

A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül a követelésekről jegyzéket készít, ezen belül külön kimutatja az elismert és a vitatott hitelezői igényeket. A végelszámoló a hitelezőket a követelésük minősítéséről a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül értesíti.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 61 ezer ügyfélnek a teljes betétjére elég lesz az OBA kártalanítás. Mintegy ezer olyan ügyfél van, akinek ennél több pénze ragadt benn a bankban, többnyire vállalkozások. Számukra a hitelezői igény benyújtásának most megnyílt lehetősége kínál esélyt arra, hogy valamennyit még visszakapnak a pénzükből. Ez természetesen attól, függ, hogy a végelszámolónak a bank vagyonának értékesítéséből mennyi pénzt sikerül beszednie. Aki viszont nem nyújt be hitelezői igényt, az biztosan nem nem kap semmit az OBA kártalanításon felül – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A Sberbank károsultjainak most új bakszámlát is kell nyitniuk. A lakossági számlák banki ajánlatait itt lehet összehasonlítani. A cégek itt válogathatnak a vállalati bankszámlák kínálatából. A kisvállalkozásoknak pedig speciális csomagokat is kínálnak a bankok. Aki most ügyesen választ, most akár 80 ezer forint jóváírást is kaphat az új számlájáért, és még a sberbankosok ismerősei is jól járhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.