Itt a döntés a szilveszteri tűzijátékokról

Sharing is caring!

Ahogy tegnap este ígérte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, megjelent a rendelet az év végi tűzijátékozásról. Pontosabban annak tiltásáról; azt már szerdán bejelentették, hogy valóban lőttek a durrogtatásnak idén, most itt van a részletes szabályozás is.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány elrendelte, hogy:

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet előírásait 2021. január 2-ig néhány eltéréssel lehet alkalmazni.

Ezek közül az első, hogy nem adható ki a kormányrendelet 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély.

Mit jelent ez?

Az érintett kormányrendelet szabályozza a pirotechnikai eszközök felhasználását, a 98. paragrafusa első bekezdése pedig arról szól, hogy a pirotechnikai termékek december 28-31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető. Azaz gyakorlatilag a tűzijátékárusok bódéinak év végi kitelepülésére lehet ilyen engedélyt szerezni. Nos, ezt idén megtiltják, sőt, aki korábban engedélyt kapott erre, az sem jogosult tűzijáték forgalmazására.

Az új rendelet következő része arról szól, hogy eddig lehetett december 28. és január 2. között 1. és 2. osztályba sorolt pirotechnikai termékeket (tehát a kevésbé veszélyes, lakosság által használt termékeket) használni, de idén ezt sem lehet. Az első osztályba olyan apróságok is beletartoznak, mint a robbanó borsó meg hasonló, kis hanghatást keltő termékek, amiket kisgyerekek szoktak dobálni a földre. Most ezt sem lehet.

Nem használhatóak a nagyobb, 3. osztályba sorolt tűzijáték termékek sem. Az operatív törzs mai tájékoztatóján is volt erről szó: ott elhangzott, hogy a szabályszegők büntetése 150 ezer forint is lehet.

Facebook Comments