Itt a döntés: bevezeti Magyarországon a vakcinaigazolványt

Itt a döntés: bevezeti Magyarországon a vakcinaigazolványt

Sharing is caring!

Gulyás Gergely a kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy a brit mutáció miatt terjed ismét gyorsabban a vírus, illetve kifejtette, hogy valamilyen formában bevezetnek egy okmányt, ami a védettséget igazolja, de azt még nem tudni, ez milyen előnyökkel jár majd.

A kormány szerdai ülésén azt állapította meg, hogy a következetes védekezésnek köszönhetően a második hullámot sikerült megfékezni, azonban azt is látni kell, hogy az adatok nem mutatnak csökkenést, miközben sok más országban megjelent a harmadik hullám. A brit mutáns Magyarországon is felbukkant, emiatt gyorsabban terjed a fertőzés – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezet miniszter a kormányinfón.

A háziorvosok megkapták a szükséges Pfizer-vakcinát, amivel nagyjából 30 ezer idős embert tudnak beoltani. A négy kijelölt oltóponton a krónikus betegséggel nem rendelkezőket a Szputnyik vakcinával kezdik oltani – mondta a miniszter. Hozzátette: megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

Az uniós beszerzésből több mint 19 millió vakcinát kötött le Magyarország. Mivel ezekből kettő kell, ebből majdnem 10 millió embert tudnának beoltani, viszont mivel lassan érkeznek az oltóanyagok, megállapodtak 2 millió orosz vakcináról, valamint jövő héten érkezik 500 ezer Sinopharm kínai oltóanyag – folytatta. Gulyás reméli, hogy a megfelelő vizsgálatok után minél előbb el lehet kezdeni az oltást a kínai vakcinával is. Szándékuk szerint azért is kell minél több vakcinát szerezni, hogy az élet minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba. Azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy gyorsítsák fel a vakcinagyártást.

A kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fognak bevezetni. Ezt az kaphatja meg, aki megkapta a második oltást. Az igazolvány az oltás időpontját fogja rögzíteni. Szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki koronavírusból felgyógyultnak minősül.

Itt az érvényesség kezdete, ha kórházban volt, a kórházból való elbocsátás napja. Ha nem volt kórházban, akkor az első negatív PCR-teszt napja. Akinek pedig csak egy PCR-tesztje volt, náluk az első pozitív tesztet követő 10. nap az érvényesség kezdete.

A harmadik lehetőség az igazolványjutáshoz: sokaknál nem járt tünettel a koronavírus, mégis védettnek minősülnek. Amennyiben ők laborban, vérvizsgálaton vesznek részt, költségtérítés mellett kérhetik az okmány kialakítását. Ebben az esetben 4 hónap az okmány érvényességi időtartalma.

A kormány arról nem döntött egyelőre, hogy az okmány milyen előnyökkel jár, azt remélik, hogy ez megkönnyíti a nyitást.

A gazdasági adatokkal kapcsolatban Gulyás arról beszélt, 4,5 millió a foglalkoztatotti szám Magyarországon. A munkanélküliek száma pedig a harmadik legalacsonyabb Európában. Megkezdődött a 13. havi visszavezetése, az első heti részletet február elején kapták meg a nyugdíjasok. A 25 év alatti fiataloknak 2022. január elsejétől nem kell SZJA-t fizetni, ez reményeik szerint növelni fogja a foglalkoztatottságot.

A bértámogatások kifizetését felgyorsították, ma ott tartunk, hogy az igényelt bértámogatások összege 40 milliárd forint, ebből már közel 36 milliárdot megítéltek, és ebből 35 milliárdot kifizettek – folytatta a miniszter.

Jövő héten indul az online nemzeti konzultáció. Erről is döntött a kormány. A konzultáció a vakcinainfo.gov.hu-n keresztül fog zajlani – ismertette Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő mindenkit arra biztatott, hogy minél többen mondják el a véleményüket.

Indirekt/atv.hu

Facebook Comments