Itt az influenza, járványról még nem beszélhetünk

Megosztás

Az elmúlt héten mintegy 4600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Magyarországon. Idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ténylegesen ki tudták mutatni influenzavírus jelenlétét a laboratóriumi szakemberek, írja a Házipatika.

Fotó: iStock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, november 18–24. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint arányosan a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Vas megyében és Budapesten regisztrálták. A betegek 27 százaléka a 14 év alatti, 36,7 százaléka a 15–34 év közötti, 26,9 százaléka a 35 és 59 év közötti, 9,4 százaléka pedig a 60 év feletti korosztályból került ki.

Az NNK-hoz összesen 18 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati minta. Ezekből a mintákból egy esetben igazolták influenza A(H3N2) vírus jelenlétét a virológiai vizsgálatok. Ezzel egyidejűleg a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett vizsgálatok nem találtak influenzafertőzést, tehát úgy tűnik, a kórházakban még nem jelent meg a kórokozó.

A 47. héten 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 47 beteg fordult orvoshoz influenzára utaló panaszokkal. Ez az arány messze nem éri még el a járványküszöböt. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár még november elején úgy fogalmazott, az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot.

Megosztás

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül