A haveri kapitalizmus sajátos keveréke működik nálunk – mondta Jaksity György közgazdász.

Magyarországi diplomaosztón aligha mondtak eddig olyan kemény beszédet az ország állapotáról, mint amit Jaksity György közgazdász olvasott fel a Budapesti Corvinus Egyetemen – írta meg a 444. A lap szerint Jaksity nem kezdett harcosan, mert eleinte a karrierje legfontosabb állomásait sorolta. Aztán viszont arról kezdett beszélni, hogy

Magyarország nem hogy nem vetkőzte le szörnyű XX. századi múltjának elhordott ruházatát, hanem némileg átszabva újra magára kanyarította. A szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre, és illebrálisnak mondott demokráciánk van”.

A közgazdász ezután rátért arra, hogy milyen állapotban is van jelenleg Magyarország: “Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve. Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Európai Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére”.

De elhangzott az is, hogy

a leggazdagabb magyarok jelentős része egykori állami vagyon romjain vagy a jelenlegit megcsapolva és EU-s támogatásokkal felturbózva éli felhőtlen vagy még inkább felelőtlen életét.

Ezt követően a végzősöknek címezve azt mondta, az ő feladatuk lesz az elkezdett rendszerváltás végleges befejezése, valós demokrácia kiharcolása, az ország dohos, áporodott, betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a XX. század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, Magyarország kompjának a modern európai civilizáció partjához való végleges kikötése.

“Ehhez nem elegendő jól képzett szakemberekké válni, ehhez jó embernek kell lenni” – mondta Jaksity.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.