Januárban már biztosan nem kapnak minimálbér-emelést a dolgozók

Januárban már biztosan nem kapnak minimálbér-emelést a dolgozók

Sharing is caring!

Nem sikerült megállapodniuk a feleknek az emelés mértékében: a munkavállalók 5 százalékot szeretnének, a munkaadók csak 3-at ajánlottak. Visszamenőleg sem kaphatják majd meg.

Ismét nem sikerült megállapodniuk a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a 2021-es minimálbérről. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalás után a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a megállapodás szándékával érkeztek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésére, mégsem sikerült megegyezni.

A szakszervezetek 2021. január 1-től 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók 3 százalékot ajánlottak.

Kordás szerint a munkaadók már hajlottak a 4 százalékos emelésre, most azonban következetesen tartják magukat a 3 százalékhoz, ami meglepte a munkavállalói oldalt.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a hvg.hu-nak megismételte, a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly reálbéremelkedésről beszélni nem lehet, a hivatalos ajánlatuk ezért továbbra is 3 százalék.

Kordás László úgy látja, a januári emelést már biztosan elbukták a munkavállalók, magasabb minimálbér leghamarabb februártól lehet.

A szakszervezetek azt szerették volna ezután, hogy ha megállapodnak, akkor januárra visszamenőleg kapják meg az emelést a dolgozók. A kormány szerint erre nincs lehetőség.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük