Pedig bele sem borultak a vízbe a verdák, csak a vihar fújta fel a folyadékot a fedélzetre.3

Rengeteg autó ragadt oda egy teherhajó fedélzetére szó szerint, amikor a járműveket szállító másik jármű útja egy jeges viharon át vezetett Japánból Oroszországba. Az autókereskedésekbe szánt kocsik annyira megsínylették a fagyást, hogy a történetről beszámoló Mirror szerint csak alkatrészenként tudják őket értékesíteni.

A hajót mínusz 19 Celsius-fok hideg fogadta a Japán-tengeren, ahol a szél olyan erősen fújt, hogy a hullámokat felcsapta a fedélzetre, amitől az autók megfagytak. Sőt, volt olyan verda is, ami odafagyott a hajóra, ezért nem lehetett leemelni a vlagyivosztoki kikötőben.

A  Sun Rio Ro-Ro nevű hajó a veszélyre figyelmeztető riasztások ellenére azért indult el Oroszországba, hogy a szállítmány még a 2022 elején esedékes, elektromos autókat érintő vámemelés előtt megérkezzen.

Ez egy teljes rémálom, szörnyű. Ezek most már nem autók, hanem szemét

– mondta az egyik szemtanú, egy autókereskedő pedig azt is elárulta, hogy rengeteg Nissan Leaf típusú elektromos autó volt a főleg használt verdákat szállító hajón. A Nissanokon mellett Toyoták is voltak a szállítmányban.

Jevgenyij Tyiskovec időjárási szakértő szerint „naivitás volt abban reménykedni, hogy ez az értékes autórakomány károsodás nélkül túléli a rendkívüli fagyot”, hiszen a jégtől a megfagyott autók ablakai berepedezhetnek, valamint az ablaktörlők és az ajtók kilincsei tönkremehetnek. A karosszériára fagyó tengervíz Tyiskovec elmondása alapján garancia arra, hogy ezek az autók gyorsabban fognak rozsdásodni.

„A legrosszabb az, hogy az összes elektromos berendezés tönkremehet. Ez a modern autó halálos ítélete”

– zárta kommentárját a szakértő.

A nem mindennapi jégkárokat a lenti videóban lehet megtekinteni.

https://youtube.com/watch?v=iQcf964yZK4%3Ffeature%3Doembed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.