Jobbágyfelkelés címmel szervezett újabb tüntetést a Futárok a KATA-ért a Margit híd pesti hídfőjénél. Este hét óra előtt kezdtek érkezni a demonstrálók, de akkor még bőven túlerőben voltak a rendőrök. Cikkünk frissül, a tüntetés fontosabb történéseit itt tudja követni a Blikken!

hétfő esti tüntetésre a szervezők azt kérték, mindenki vesse papírra, hogy milyen terveik voltak a jövőre nézve, és írják le az álmaikat, amelyeket tönkretettek, és ne a kormány által elképzelt jövőjüket. A futárok ezeket nemcsak összegyűjtik, de a tervek szerint fel is olvassák. Előzetesen a résztvevőket arra kérték, a demonstráció ideje alatt a villamosközlekedést ne akadályozzák.

Helyszíni tudósítónk szerint jelenleg nagyjából 200-an lehetnek a Jászai Mari térnél, ott gyülekeznek a tüntetők több csoportban, és a céljuk a híd lezárása. A 19 órára kiírt akciójuk azonban egyelőre még késik, és jelenleg még zavartalanul halad a forgalom a Margit hídon. A demonstrálók jó hangulatban ülnek az árnyékban, néhányan piknikeznek illetve egyelőre sokan csak nézelődnek, és várják, mi lesz a következő lépés, valamint megindul-e valaki a híd felé. A tüntetők soraiban ismét ott van Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, akit egy korábbi megmozduláson rendőrök vittek el.

Negyed nyolc után nem sokkal a Buda felé menő külső sávot ugyan elfoglalták, de hangosbemondón az egyik szervező bemondta, hogy a másik sávra ne lépjenek és a villamost se akadályozzák. Fél 8 előtt a másik, Buda felé vezető sávot is befoglalták.

A tüntetők hétfőre egy koporsóval is készültek, mellyel azt hivatottak közölni, hogy a demokrácia halott Magyarországon.

Fotó: BlikkEgy ideig nem lehetett tudni, mi lesz a szerepe a koporsónak / Fotó: Blikk

Néhány percre sikerült az egész Margit hidat elfoglalniuk, majd végül megegyeztek, hogy a tömeg a Kossuth térre, a Parlament elé vonul. A koporsóval együtt.

A tüntetők a Kossuth téren gyűltek össze, nagyjából 500-an. Sokan kerékpárral érkezetek, voltak aki a betonra ültek, mások a környező padokon, vagy a füves területen vertek tábort. A megmozdulás szónokai egyszerű civilek, akik saját történeteiket osztják meg, többek között arról, hogy miért kárvallottjai a kata átalakításának, illetve az Orbán-rendszernek. A helyszínen zászlók nem igazán vannak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelent meg mint szervezet, és ők egy molinóval is képviseltetik magukat.

Eközben a rendőrök sorfalban állnak a Parlament környékén, tudósítónk szerint körülbelül 30-40-en lehetnek. A hangulat nagyon békés, semmilyen atrocitás, vagy agresszió nem történik, egy-két hangos kurjantás időnként felhallatszik, de nincs jele annak, hogy komolyabb csörte lenne a későbbiekben.

A tüntetés főszervezője, a Palkovics miniszterrel egyeztető futár egy ideig nem akarta elárulni, mi a tervük a koporsóval, amit a Parlament üres épületéhez cipeltek a Margit hídról. Végül kiderült, hogy a koporsóba az emberek a saját történeteiket dobhatták be, és minden tiltakozó megírhatta, hogy az ő életét hogyan befolyásolják a kormány megszorításai. Egy A4-es lapon a helyszínen temethették el a történetüket.

Kilenc óra előtt nem sokkal a szervezők közölték, hogy hivatalosan véget ért a demonstráció. Egy spontán, nem engedélyezett demonstráció keretén belül körülbelül száz ember elindult a Nyugati pályaudvar felé, és mindössze alig pár tucatnyian maradtak a Kossuth téren. Állítólag szeretnék megbénítani a Nyugatinál az ilyenkor már nem túl nagy forgalmat.

Este 9 óra után, nagyjából fél 10 körül a tüntetők útják állták a rendőrök az Oktogonnál és felszólították a a megmaradt csoportot, hogy hagyják el az úttestet. Az egyenruhások sorfalat álltak a térnél, a tüntetőket a járda felé terelték. A dupla rendőrkordonon belül 50-70 ember lehet, köztük sok az újságíró és akik a kordonon belül vannak, azokat igazoltatták.

További fotók a hétfői tüntetésről:


Galéria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.