Jobban védve vagyunk, ha egyszerre két maszkot viselünk egy tanulmány szerint

Jobban védve vagyunk, ha egyszerre két maszkot viselünk egy tanulmány szerint

Sharing is caring!

Egy sebészi maszkra ráhelyezett textil maszk a részecskék 80 százalékának a belélegzését gátolja meg egy kísérlet szerint.

Két, egymáson viselt maszk hatékonyabb a koronavírus terjedésének lelassítására, mint egy maszk hordása, mutatták ki az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szakemberei – írja a HVG.

A szervezet közzé tette annak a laboratóriumi kísérletnek az eredményeit, amelyben két mesterséges fejet 180 centiméter távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

A szakemberek megállapították, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük.

Amikor azonban egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textil maszkot, a kettő: a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

“Amikor a kilélegző és a belélegző fejen is két maszk volt, akkor a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg”

– mondta John Brooks, a CDC szóvivője.A kutatásnak ugyanakkor vannak hiányosságai: a szakemberek csak egyfajta sebészi és egyféle textil maszkot használtak, így pedig nem tudni, hogy ugyanezen eredményt kapnák-e más maszkok esetében is.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük