Jön a lehűlés: vasárnap már 20 fok sem lesz

Sharing is caring!

Pénteken zivatarokkal érkezik a hidegfront, amiből még szombatra is jut, vasárnap pedig már igazi ősz lesz.

Borúsabb, csapadékosabb idő várható a hétvégén, ezzel együtt lehűlésre is készülni kell, helyenként napközben sem lesz 15 Celsius-foknál melegebb – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken jellemzően erősen vagy közepesen felhős idő várható, csak kevés helyen süthet ki hosszabb időre a nap. Reggeltől kezdve a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, majd a déli óráktól kezdve már a középső megyékben is egyre több helyen várható eső, zápor, majd nagyjából déltől kezdve már zivatarok is. A Dél- és Közép-Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat. Estig a Tiszántúlon kicsi a csapadék esélye. Sokfelé lesz erős, zivatarok körül akár viharos a szél. A leghidegebb órákban 10–16 fok lesz. Napközben általában 25–30 fokig melegszik a levegő, de a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység egyes részein csak 20-24 fok lesz.

Az Időkép animációján jól látható mire számíthatunk:

Az OMSZ csütörtökön figyelmeztetést adott ki péntekre zivatar és felhőszakadás miatt is. Veszprém, Somogy, Zala és Baranya megyére a narancssárga veszélyjelzést adtak ki, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országra citromsárgát:

© OMSZ

Szombatra virradó éjszaka sokfelé várható kiadós eső, keleten helyenként még zivatar is. Napközben a csapadékzóna fokozatosan az északkeleti, keleti megyék fölé helyeződik, így a Dunántúlon és a középső megyékben fokozatosan megszűnik az eső. A szél sokfelé megerősödik, a Dunántúlon olykor viharossá is fokozódik. A minimumhőmérséklet 8–19 fok között alakul, az északnyugati megyékben lesz a hűvösebb, a Tiszántúlon a melegebb. A maximumhőmérséklet döntően 14–18 fok között valószínű, de a Tiszántúlon reggel, délelőtt még 19–22 fok is lehet.

Vasárnap hajnalban a szélcsendes nyugati, délnyugati tájakon pára, foltokban köd képződhet. Az északkeleti megyékben kevesebb helyen lehet eső, másutt – nagyobb eséllyel délnyugaton – helyenként kisebb záporok alakulhatnak ki. A szél megerősödik, a Zemplén térségében viharos erejű széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 5–11 fok között valószínű, nyugaton lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 13–18 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

(Képünk illusztráció)

Facebook Comments