Jövő ilyenkor már útlevél kell a britekhez

Jövő ilyenkor már útlevél kell a britekhez

Sharing is caring!

A brit határon jövő októbertől nem fogadják majd el a személyi igazoványt a legtöbb uniós állampolgártól. London újra teljes határellenőrzést vezet be. Ez magyarok százezreit is érintheti.

Szuverén országként az Egyesült Királyság 2021-től teljes körű külső határellenőrzést vezet be, miután lejár a britek európai uniós kilépését, a brexitet követő átmeneti időszak – közölte a brit kormány.

Ez azt is jelenti, 2021 októberétől, azaz egy év múlva a magyar állampolgárok is csak útlevéllel utazhatnak a szigetországba, személyi igazolvánnyal már nem. A személyit ugyanis a britek nem tartják elég biztonságos okmánynak.

Az uniós polgárok közül csak az írek, illetve a Gibraltáron élők mentesülnek az új kötelezettség alól.

A várható változásokra – amely magyar turisták, diákok, munkavállalók, családlátogatók százezreit érinti – a londoni magyar nagykövetség honlapja is felhívja a figyelmet, de a pontos időpont egyelőre nem szerepel rajta. Arra is figyelmeztetnek, hogy a szigetországban élő és maradni szándékozó magyar állampolgároknak jövő június végéig regisztrálniuk kell magukat a brit hatóságoknál.

Minapi hírünk szerint több mint négymillió uniós állampolgár kért már tartós brit letelepedési engedélyt.

(Borítókép: Gatwick repülőtér Londonban. Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary)

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük