Karácsony: A fővárosi önkormányzat saját, intenzív tesztelési programot indít

Sharing is caring!

A főpolgármester bejelentette, hogy napokon belül 100 ezer új antigén teszt beszerzését kezdik meg, a budapesti pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat pedig ingyenesen szűrik.

A főpolgármester azzal kezdte beszédét, hogy sokaknak csalódást, hiányérzetet okozott Orbán Viktor keddi bejelentése, miszerint többek közt újra életbe lép a rendkívüli jogrend, a kormány éjszakai kijárási korlátozást vezet be, bezárják a szórakozóhelyeket, és újra ingyenes lesz a parkolás az egész országban.

“Azt vártuk, hogy érdemi lépéseket tesz a kormány, sajnos úgy tűnik, hogy ezek elmaradtak”

– mondta.

Karácsony szerint a magyar járványhelyzet “pokoli”, hiszen nap mint nap megdőlnek a negatív rekordok, és még messze van a vége.

Úgy látja, Budapesten most nem is olyan drámai a helyzet, mint tavasszal, lakosságarányos mértékben vannak megbetegedések. Meg is köszönte a fővárosiaknak, hogy betartják a szabályokat, ami szerinte nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy féken lehessen tartani a vírus terjedését.

A kormány legújabb döntéseiről szólva azt mondta, az éjszakai kijárási korlátozást jónak tartja, de úgy gondolja, ez kevés a jelenlegi helyzetben. Az ingyenes parkolás újbóli bevezetése azonban szerinte sok gondot fog okozni Budapesten, például még tovább fog romlani a levegő minősége, amely segíti a járvány terjedését, az adventi időszakban pedig közlekedési káoszt fog eredményezni.

Karácsony szerint a kormánynak nem tűnt fel, hogy a BKK már szeptemberben növelte a közlekedési kapacitásokat csúcsidőben a fővárosban.

A fővárosi önkormányzat azonban arra törekszik, hogy még több lépést tegyen ez ügyben annak ellenére, hogy a közösségi közlekedés finanszírozása “drámai helyzetbe került” azáltal, hogy a jegybevételek nagy mértékben csökkentek, ennek kompenzálására pedig nem kapnak kormányzati támogatást.

Ami szerinte fájóan hiányzott a keddi kormányzati bejelentésből, az az, hogy mit fog tenni a kormány. Karácsony leginkább azt hiányolja, hogy Orbán Viktorék továbbra sem kellő mértékben növelik a tesztek számát, hiába figyelmeztet erre számos egészségügyi szakértő.

“Sajnos a fővárosi önkormányzat is szembesül azzal, hogy nemcsak kevés a teszt, de elfogadhatatlanul lassan is érkeznek meg az eredmények”

– mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a szociális intézmények esetében azt tapasztalták, hogy közel 10 napot kell várni a teszteredményre, és szerinte így nem lehet hatékonyan védekezni.

A fővárosi önkormányzat ezért “átvállalva az állam feladatait”, egy rendkívül intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd, ennek részeként napokon belül 100 ezer új antigén koronavírus-teszt beszerzését indítják el.

“A kormány tétlenkedését nem fogjuk tudni tovább tűrni, ezért elindítjuk a saját intenzív tesztelési programunkat”

– jelentette be.

Mint mondta, a cél az, hogy a kerületekkel közösen minden olyan ágazatban biztosítsák a tesztelés lehetőségét, amelyek különösen veszélyeztetettek.

Külön kitért arra, hogy szükség van a pedagógusok szélesebb körű tesztelésére is, ezért a fővárosi önkormányzat a saját forrásaiból beszerzett 50 ezer antigén tesztet, amelyet lakosságarányosan szétoszt a kerületek között.

Azt kérte a kerületektől, hogy jól használják ki az ebben rejlő lehetőségeket, és biztosítsák a saját dolgozóikon kívül a kerületben dolgozó pedagógusok és az oktatást segítő más alkalmazottak önkéntes alapú szűrését is.

Karácsony szerint most az iskolák lehetnek a fertőzés terjedésének a legfontosabb színterei, ennek ellenére

“a pedagógustársadalomról megfeledkeztek”, a szülők pedig aggódnak, hogy mit hoznak haza a gyerekeik az iskolából.

A pedagógusok és az oktatásban dolgozók önkéntes szűréséhez magánszemélyek, vállalkozások segítségét is kérik, és elindítanak egy adománygyűjtést is.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy fájóan hiányoznak azok a korlátozások, amelyek a tömegrendezvényekkel kapcsolatosak. Ezekre szerinte külön szabályozás kellene, ezért arra kéri a kormányt, hogy fontolják meg ezeknek a szabályoknak a szigorítását.

Karácsony szerint decemberben az ünnepi készülés miatt számos helyen zsúfoltság várható, amit el kellene kerülni. Ezért szerinte az adventi időszakra is kellene valamilyen szabályozás a fertőzés terjedésének megakadályozására, aminek kidolgozásában ő és a főváros is szeretne partner lenni.

Videón a bejelentés részletei:

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük