Az amerikai hadsereg tortával köszöntött fel egy olasz nőt a 90. születésnapján, ezzel kárpótolva, hogy a II. világháborúban amerikai katonák megették a születésnapi tortáját, amit az édesanyja készített.

Az amerikai hadsereg a szülővárosában, a Velencétől 70 km-re fekvő Vicenzában köszöntötte fel Meri Miont, akinek a 13. születésnapjára készült tortáját 77 évvel ezelőtt, a II. világháború alatt amerikai katonák fogyasztották el. A 88. gyalogos hadosztály 1945. április 28-án tört be a Vicenza közelében található San Pietro nevű faluba, ahol Mion a farmjuk padlásán bujkált édesanyjával a német katonák elől, akik tüzet nyitottak a házra.

Az Egyesült Államok hadseregének olaszországi helyőrsége most azt nyilatkozta: Mion édesanyja 1945-ben tortával készült meglepni kislányát, amit kirakott az ablakpárkányra hűlni, de másnap, mikor Mion 13. születésnapjára virradóra anya és lánya lemerészkedtek a padlásról, a tortának hűlt helyét találták. Kiderült, hogy éhes amerikai katonák – miután a helyi olaszok borral és kenyérrel hálálták meg a segítségüket – desszertként fogyasztották el Meri Mion tortáját.

A helyőrség videója alapján Miont láthatóan meglepetésként érte, hogy 77 évvel később megkapta a tortáját, és meghatódva hallgatta, ahogy a katonák angolul és olaszul énekelve köszöntik a 90. születésnapján. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.