Karsztforrás tört fel egy tatai játszótéren

Sharing is caring!

Az egyik feltáró fúrás helyszínén várható volt a víz feltörése.

Tata Város Önkormányzatának megbízásából tavasszal egy komplex vizsgálat indult a város vízföldtani helyzetének felülvizsgálata céljából, a jelentősen megemelkedett és mára már stabilizálódott karsztvíz által veszélyeztetett városrészek lehatárolására, az esetlegesen szükséges beavatkozások meghatározására, olvasható a város weboldalán, ahol arról is tájékoztatnak, hogy feltört egy forrás a Kazincbarcika utcai játszótéren.

Egy viszonylag vízveszélyesnek minősített területen, a vízfakadásokkal érintett Május 1. út 43-45. számú. épületekkel szemközti parkban egy héttel ezelőtt indult el az egyik feltáró fúrás, ahol várható volt a víz feltörése. Éppen ezért 8 méter mélységig egy acél vezércsőt építettek be, amit elcementáltak

– írja a portál.

A víz fogadása először szivattyúval történt, majd másnap egy vízlevezető árkot építettek a közeli csapadékvíz csatornáig, hogy a víz gravitációsan, „szabad lábon” juthasson a vízelvezető rendszerbe.

A kivitelező cég  célra speciális, gyorsan kötő, gélesedő fúrási iszapjavító anyagot használt a víz visszaszorítására. Pillanatnyilag a megkötésére várakoznak, újabb beavatkozás csak akkor történik, ha a benyomott zagy stabilizálódik. Ekkor születik döntés a még szükséges további intézkedésekről.

Facebook Comments