Kásler: „A karácsony sosem azt jelentette, hogy plázákba kell járni, hogy tömegeket kell összehozni, enni-inni, ez egy meghitt ünnep!”

Sharing is caring!

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere interjút adott az InfoRádiónak.

“A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy a legmagasabb fertőzöttségi szintet elértük, és várhatóan januárban csökken majd az aktív fertőzöttek száma,” jelentette ki.

Az esetleges karácsonyi lazításokról azt mondta:

“december 24. a szenteste, a befele fordulásnak az ünnepe. (..) Számomra tehát a karácsony sosem azt jelentette, hogy plázákba kell járni, hogy tömegeket kell összehozni, enni-inni. A karácsony egy meghitt ünnep, ezt tudom ajánlani minden honfitársamnak.”

A Semmelweis rektora szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer embert is kellett volna egyszerre lélegeztetni. Majd a Milánóban a folyosón síró orvosokra hivatkozott. Magyarországon a helyzet szerinte konszolidált.
hirdetés

Arra a kérdésre, hogyan bírja az egészségügy a terhelést, azt felelte, hogy az ellátás felkészült a járvány tetőzésére, bírják kapacitással,

“a dolgozók hősiesen állnak helyt, és a hetek óta tartó terhelés őket is kimeríti, de ki fognak tartani, hiszen erre tettek esküt.”

A vakcináról annyit mondott a miniszter, hogy Magyarország még nem szállt be egyetlen fázis-3 vizsgálatba sem, de minden fejlesztőcéggel tárgyalnak. Kiemelte, hogy

“nagyon közel van az az idő, amikor a klinikai vizsgálatokat, a cégek eddig eredményeit át tudjuk tekinteni, és akár a vakcinát is vizsgálhassuk. Meg tudjuk majd mondani, hogy minek mi az értéke.”

Van magyar oltási terv is, a WHO irányelvei alapján rakták össze, komoly adminisztrációval jár majd a vakcinálás, aminek egyik következménye lehet az, hogy egy olyan “útlevet” adnak ki, ami bizonyítja, hogy átesett valaki az oltáson. Az ilyen dokumentummal rendelkezőkre más szabályok vonatkozhatnak – mondta Kásler.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük