Kérdőjelek a nyugdíjasok beoltása körül

Kérdőjelek a nyugdíjasok beoltása körül

Sharing is caring!

Sem a háziorvosok, sem az érintett idős korúak nem kaptak tájékoztatást arról, milyen rendben folytatódnak tovább Magyarországon az oltások, miközben a kormány állítólag, tudja, mit akar.

Az év végéig 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra, ám az oltási sorrendről hiányos és egymásnak ellentmondó információkat közöl a kormány – írja a Népszava. Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki interjújában arról beszélt, hogy az oltási sorban a 60 év feletti krónikus betegek következnek.

Azt is hozzátette, hogy közel 1,8 millió emberről van szó, akiket három betegségcsoport alapján jelöltek ki. Bizonytalanságot szül azonban, hogy a kormányfő nem nevezte meg, melyek a kormány által kiválasztott, elsőbbséget biztosító krónikus betegségek. A napilap sajtómunkásai megkérdezték az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) is, hogy mi ez a három betegség, hogy az érintettek miként kapnak erről értesítést, továbbá hogy hogyan kaphatnak majd oltást az otthonuk elhagyására képtelen idősek.

Válaszul csupán annyit közöltek: amint elérkezünk a 60 éven felüliek, illetve a veszélyeztetett, krónikus betegek, illetve az otthonukba szorult mozgásképtelenek oltásához, minden érintett értesülni fog az operatív törzs sajtótájékoztatójából, a híradásokból és a regisztráció során megadott e-mail címén, hogy mikor, hogyan és hol tudja felvenni a vakcinát.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint első lépésként a 89 év felettieket oltják be, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, valamint ha szükséges, az otthonukban. A háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Ugyanakkor a Népszavának több háziorvos azt mondta semmilyen információjuk nincs, először azt kellene tudniuk, hogy milyen vakcinával, mikor és hány embert kell beoltaniuk.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük