A sérelmek rendezésének elfogadott módja a gyilkosság? – kérdezi a volt férj.

Budapest — 12 nappal azután, hogy a Blikk nyilvánosságra hozta, hogy Kertész Ágnes köztársasági elnöki kegyelemben részesült, volt férje úgy döntött: nem hallgat tovább, és lapunknak kifejti, hogy mit gondol Áder János döntéséről. Ágnest a bíróság tíz﷯évnyi szabadságvesztésre ítélte, mert 2018-ban elkábította, majd többször megszúrta gyermeke apját. A nő azzal védekezett, hogy volt férje önszántából vette a kábítószert, és az életveszélyes sérüléseket is ő okozta saját magának. A bíróság a férj verzióját fogadta el, Ágnesnek pedig börtönbe kellett vonulnia.

(A legfrissebb hírek itt)

Ő azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, ügyvédjével Áder Jánoshoz fordultak kegyelmi kérvényükkel. Panaszuk, mely szerint az asszony évekig bántalmazó kapcsolatban élt, meghallgatásra talált, a köztársasági elnök megfelezte a nő büntetését, így tíz év helyett csak ötöt kell leülnie. Közös gyermeküket a gyámhivatal az édesapának ítélte, évek óta ő neveli a kislányt. Ágnes tervei szerint amint teheti, harcba száll, hogy szabadulása után nála legyen a kislány. A családi drámáról többször írt a Blikk, természetesen a korrektség jegyében minden alkalommal megkerestük az édesapát, az egykori diplomatát is. Mind ez idáig azt válaszolta, hogy kislánya nyugalma érdekében nem kíván reagálni volt felesége állításaira. Most azonban úgy érezte: itt az ideje, hogy megszólaljon. Kizárólag a Blikknek egy hosszabb szöveget küldött álláspontjáról.

– A büntetés mérséklése nem változtat azon tényálláson, hogy a szóban forgó személyt két büntetőeljárásban is bűnösnek találták. Az egyik perben kábítószerrel való visszaélés és (különös kegyetlenséget súroló módon) előre kitervelt módon elkövetett gyilkossági kísérletért. A második perben pedig saját kiskorú gyermeke veszélyeztetése miatt kapott még egy év letöltendő börtönbüntetést. Más kérdésként merül fel a magyar társadalom felé, hogy mi ennek a mérséklésnek az üzenete. Vajon az-e, hogy a kapcsolaton belüli vélt vagy valós sérelmek megoldásának immár társadalmilag és erkölcsileg is elfogadott módja az előre kitervelt módon elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet? Vagy talán az az üzenete, hogy elfogadható, ha a gyermek jelenlétében az egyik szülő megpróbálja előre kitervelt módon megölni a másik szülőt? Számomra a mérséklés azt az üzenetet is hordozza, hogy mindenki, aki megpróbálta gyilkossággal rendezni vélt vagy valós sérelmeit egy kapcsolatban, ezentúl bizton számíthat a büntetése megfelezésére, csak be kell adni a megfelelő kérelmet, és a közösségi oldalakon minél ádázabban kell démonizálni a túlélő áldozatot – fogalmazta meg gondolatait az elnöki kegyelemmel kapcsolatban a férfi.

A kapott levél végén kislánya szavai olvashatók, a gyermek pontosan így fogalmazott: „Köszönöm, hogy az életünk része vagy, Apu. Te vagy a legjobb”.

Kertész Ágnes a kedvezményeket is beleszámolva másfél év múlva szabadulhat.

Kedvezmények a fegyház után

Az elnöki kegyelem részeként Ágnes a sokkal szigorúbb szabályok alá eső fegyházból a jóval enyhébb fokozatú fogházba került át. Itt a reintegrációs programokon kívüli szabadidejét belátása szerint használhatja fel. Az intézetben akár szabadon is járhat, zárkája ajtaja pedig csak este van zárva.

viav

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.