Két országban már lényegében véget ért a járvány

Sharing is caring!

Vigyázó szemünket Tajvanra és Új-Zélandra kell vetnünk, ha a sikeres járványkezelés receptjére vagyunk kíváncsiak. A helyzet persze ennél összetettebb.

Tajvanon több mint 200 napja nem találtak koronavírusos fertőzöttet, és Új-Zélandon is olyan alacsonyak a számok, hogy a hétköznapi élet visszatért a korábban megszokott kerékvágásba – számol be a Fókusz.

Egy Tajvanon élő magyar nő elmondta, a vírus első szakaszában nem zártak be a boltok és szórakozóhelyek. Ennek ellenére az ellenőrzések szigorúak, így szinte kizártnak tartja, hogy helyi fertőzések üssék fel a fejüket.

Mint mondja, Tajvanon most olyan, mintha egy másik bolygón lenne.

A Fókusz stábja már 2017-ben is azt látta az ázsiai országban, hogy a legtöbben maszkot hordanak, így az új higiéniai szabályok betartása most nem okozott gondot. A 2003-as SARS-járvány egyébként ezt a környéket súlyosan érintette, így a helyi egészségügy is felkészültebben nézett szembe a vírussal, mint a világ más részein.

Napokig nem találtak új fertőzöttet október elején Új-Zélandon sem. A járványgörbe azóta is olyan alacsonyan van, hogy már ki lehet jelenteni, legyőzték a második hullámot.

Szintén egy helyi magyar mesélt a Fókusznak, aki elmondta: bár a higiéniai szabályokat nagyon komolyan veszik, sporteseményeket és más szórakoztató rendezvényeket végig megtartottak az országban a járvány alatt.

A szigetország egyébként világviszonylatban jól állt a koronavírus számaiban: az 5 milliós lakosságból kevesebb mint kétezren fertőződtek meg, és összesen 25-en haltak meg.

A Fókusz teljes riportja a két országról:

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük