Ki neveli a gyereket, ha az anya újra dolgozni kezd?

Sharing is caring!

Ügyes, főképp kommunikációs egyensúlyozás szükséges ahhoz, hogy a munkahelyre visszatérő anya megossza mással gyermeke gondozását.

Manapság az édesanyák óriási kihívás elé néznek, amikor visszamennek dolgozni. Az első arculcsapás az, hogy a munkába állás ténye, ideje és oka folyamatos közvita és ítélkezés tárgya. Fű, fa, virág nekikszegezi a „jóindulatú” kérdéseket: hogy nem lesz-e túl korai munkába járni; nem fog-e hiányozni a gyerek; biztosan meggondolták-e mindezt – és ezek még a kibicek szalonképes mondatai.

Néha magam is úgy érzem, mintha a testemet, az életemet, a gyermekemet és a hivatásomat köztulajdonnak tekintenék, és mások rendelkeznének a sorsom felett. De az is lehet, hogy én vagyok ezekre a megjegyzésekre érzékeny.

Az anyai lelkiismeret-furdalással bizony már az elejétől meg kell küzdeni, még akkor is, ha a bűntudatkeltő beszólások elmaradnak, és a családtagok is beállnak a segítők körébe. Ebben a küzdelemben nem visz előre az önvád, sem a másoknak megfelelés kényszere. Higgyünk a saját döntéseinkben, és érezzünk együtt önmagunkkal.

A leválás

Ha eldöntöttük, hogy visszatérünk a munkahelyre, a következő próbatétel az lesz, hogy megfelelő intézményt, gondozót, felvigyázót találjunk, és beszoktassuk a kicsit. A köldökzsinór elvágása, majd az anyatejtől elválasztás után elérkezik a következő komolyabb elszakadás. A bölcsődei, óvodai beszoktatás nem csak a csöppségek számára nehéz. Legalább annyi könnyes szemű édesanyát láttam az intézmények folyosóján tétovázni, mint a szeparáció miatt síró kisgyermeket.

Előfordul az a kevésbé szerencsés megküzdési stratégia, hogy a szülő beadja a gyermeket, mint egy kis csomagot, aztán elszalad. Az ideális leváláshoz meg kell érnie gyermeknek és szülőnek egyaránt. A gyümölcsöt is könnyebb leszakítani érett állapotában. A sírva kapaszkodás és a menekülés között éppen félúton van az ideális megoldás. Az empátiás, fokozatos, de nem elhúzódó beszoktatás a bizalmat építi fel a gyermekben, és ezáltal nyitottabban fordul a közösség felé.

Olvassa tovább Nógrádi Csilla írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

Facebook Comments