Kicsavart fák jelzik Ciara útját – Pusztító ciklon Magyarországon

Svédországban már emberéletet is követelt a hazánkat hétfőn elérő Ciara ciklon. Somogyban és Győr-Moson Sopron megyében pedig hatalmas fákat tépett ki a szél, amely óránként akár 100 kilométeres sebességgel is fújt.

Előbb csak a híre érkezett meg, hétfőn már teljes valójában megtapasztalhattuk a Ciara ciklon romboló erejét.

A szél­vihar 100 kilométeres sebességgel söpört végig Magyarországon. Amiről múlt héten írtunk, az tegnap valósággá vált: a Balaton a szélfúvás következtében kilépett a medréből, Keszthelynél 51 centiméterrel csökkent, Balatonfűzfőnél viszont 42 centiméterrel emelkedett a vízszintje.

Egy fa a vasúti sínekre dőlt Jákó-Nagybajom és So­mogyszob között, így a közlekedés a területen órákon át szünetelt. Ugyanez történt Kaposfüred és Somogyjád között. Pusztakovácsiban egy ha­talmas fenyőfa borult az úttestre.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Fő­igazgatóság helyettes szóvivője közölte: este hét óráig 397 helyszínen volt szükség a tűzoltók intézkedésére.

SZÁZHÚSZ ÉPÜLETBEN KELETKEZETT KÁR: TETŐKET, BÁDOGLEMEZEKET, KÉMÉNYEKET RONGÁLT MEG A SZÉL. A LA­KÓHÁZAK MELLETT TÖBB KÖZÉPÜLETBEN IS KÁRT TETT A SZÉL. KÉTSZÁZNEGYVEN HELYSZÍNRE KIDŐLT FÁK, LETÖRT FAÁGAK MIATT RIASZTOTTÁK A TŰZOLTÓKAT. TÖBB EZER FOGYASZTÁSI HELYEN VOLT ÁTMENETI ÁRAMSZÜNET.

A Ciara nevű viharciklon kezdetben leginkább az Atlanti-óceán térsége, azon belül is Izland felett volt aktív. Aztán módszeres pusztításba kezdett Európában, Nagy-Britanniából már sérültekről és épületkárokról is beszámoltak. Svédországban egy halálos áldozata is van a ciklonnak. Egy tavon felborított egy csónakot, a benne ülő horgász pedig vízbe fúlt.

Az új helyzetre Magyarországon is fel kell készülnünk, igaz, nem kell olyan mértékű pusztítástól tartanunk, mint amikor egy hurrikán teljes városrészeket tarol le Amerikában. Bennünket megvéd az Alpok és a Kárpátok – magyarázta Németh Lajos me­teo­rológus.

Mi a véleménye a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük