Az oroszok által ellenőrzött raktárban egy ember meghalt és ketten megsebesültek, míg az Európai Bizottság javaslatát a magyar kormány akkor is elutasítja, ha az engedélyezi Budapestnek az orosz nyersolaj behozatalát.

Az olajon túl a Sberbank, az orosz műsorszolgáltatók és a bucsai háborús bűnösök kerültek az Európai Bizottság által szerdán reggel bejelentett új szankciócsomagba. Ursula von der Leyen parlamenti beszédében arra is felszólított, hogy az EU kezdjen hozzá egy helyreállítási csomag kidolgozásához Ukrajna számára. A szankciós javaslatokat a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

„Az Európai Unió ma bejelentett, hatodik szankciós csomagja felelősen nem támogatható, azt felelősen megszavazni nem tudjuk” – jelentette ki Szijjártó Péter szerda délutáni videós bejelentkezésében. A külgazdasági és külügyminiszter a magyar–üzbég gazdasági vegyesbizottság ülésezése után, a taskenti reptérről kommentálta az orosz–ukrán háború miatt összeállított újabb szankciós csomag tartalmát.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter
© Facebook/Szijjártó Péter

Az olajembargóról csütörtökön várható döntés. Az uniós országok küldöttei ma tárgyaltak először a javaslatról, ám a találkozó anélkül ért véget, hogy a terv elnyerte volna a hivatalos támogatást. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Bulgária aggodalmának adott hangot az olajembargóval kapcsolatban – nyilatkozta egy uniós tisztviselő, megjegyezve, hogy a követek holnapi újabb találkozóján megállapodás születhet.

„Kedves lenne tőle, ha bocsánatot kérne a zsidóktól, és egyszerűen beismerné a tévedését” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről az orosz főrabbi, Berel Lazar, miután Lavrov kifejtette nézeteit a zsidóság és a nácik „összefonódásáról”.

Lazar Berel orosz főrabbi
© Alexander NEMENOV / AFP

Az orosz hadsereg egyik helikoptere megsértette Finnország légterét szerdán – közölte a finn védelmi tárca. Az AFP-nek a minisztérium szóvívője azt mondta, egy M-17-es helikopter repült be 4-5 kilométer mélyen a finn légtérbe szerda délelőtt Kesälahti és Parikkala közelében. Az ügyet a határőrség vizsgálja.

Tűz ütött ki egy donyecki olajraktárban. A szakadárok által ellenőrzött területen található raktárat rakétatámadás érte szerdán, azt követően történt a robbanás. A makijivkai raktárat az orosz hadsereg üzemanyag-ellátására használják. A Donyecki Népköztársaság Telegram-üzenete szerint a tűzben egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Lángoló olajraktár Donyeckben
© MTI / AP

Lezuhant egy szikláról és meghalt Andrej Krukovszkij, az orosz Gazprom óriásvállalat Szocsiban található síközpontjának 37 éves igazgatója. Krukovszkij a hetedik olyan orosz oligarcha, aki viszonylag rövid időn belül vált furcsa haláleset áldozatává. Korábban mi is beszámoltunk Szergej Protoszenyja a Novatek gázipari cég egykori alelnökének, Vlagyiszlav Avajev, a Gazprombank egykori alelnökének és Alekszandr Tyuljakov, a Gazprom egyik menedzserének haláláról. Ehhez jön még három másik eset, amelyekről többek között a CNN is hírt adott.

„Mariupol polgármestere szerint heves harcok dúlnak az Azovsztal acélmű területén. A megszállók megpróbálják felszámolni az ellenállást. Putyin hadserege minden rendelkezésre álló fegyvert bevet. A civileket továbbra is bombázzák az üzemben” – tudósított Andrij Caplijenko ukrán újságíró. A történtek után ellentmondásos hírek érkeztek, ám az ukrán kormány szerint végül sikerült helyreállítani a kapcsolatot az acélmű védőivel.

Az Azovsztal Mariupolban
© MAXYM MARUSENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Sem nagy beruházásokra, sem alternatív gázos infrastruktúrára nincs szükség ahhoz, hogy az EU valóban le tudjon válni az orosz gáz zöméről, akár már 2025-ben – állapította meg friss elemzésében a francia Artelys nevű adatbányászattal és döntéstámogató modellezéssel foglalkozó cég.

Hivatalos jegyzékben kérte Ukrajna budapesti nagykövetsége a magyar kormányt, nevezzen ki egy megbízottat, aki folyamatosan tartaná a kapcsolatot a nagykövettel, de a kezdeményezésre nem érkezett válasz – közölte a magyarországi ukrán nagykövetség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.