Kiszámoltuk, mennyi nyugdíjra elég Mészáros Lőrincék vagyona

Kiszámoltuk, mennyi nyugdíjra elég Mészáros Lőrincék vagyona

Sharing is caring!

Meg sem kottyant a világjárvány Magyarország legvagyonosabb üzletembereinek – derül ki a Forbes magazin hazai kiadásának frissen közzétett 50-es listájából. A top tízbe bekerült cégtulajdonosok szinte mindegyike vaskos milliárdokkal növelte bevételeit. A 2020-as csúcstartó, Mészáros Lőrinc (54) Felcsút egykori polgármestere például egy év alatt 407 milliárdról 479 milliárdra gyarapodott, vagyis bő 70 milliárdot tett hozzá az értékeihez.

A top 10-es listára 146 milliárd forinttal lehetett felkerülni. Mészáros mellett a második helyet uraló Csányi Sándor (67) 393 milliárdra becsült összvagyonának hitelesítését a Forbes magazin amerikai szerkesztősége elfogadta, így ők ketten ismét felkerülnek a világ dollármilliárdosainak listájára is.

(A legfrissebb hírek itt)

A hazai top 50-be idén először felkerült két orosz–magyar kettős állampolgár is, a Rahimkulov fivérek a magazin értékelése szerint régóta Magyarországon élnek, és a Mol és az OTP legnagyobb tulajdonosai közt vannak.

Kapcsolódó: Mészáros Lőrinc az élen, Vajna Timi nagyágyúkat előz meg a vagyonával – Megjelent a lista a leggazdagabb magyarokról

Az átlagember számára felfoghatatlan összegekről van szó. A Blikk összeszámolta a tíz leggazdagabb magyar 2020-ban felbecsült vagyonát, ami nem kevesebb mint 2665 milliárd forint. A jelenlegi 438 ezer forintos bruttó átlagbérrel számolva ezért bizony több mint félmillió évig kellene dolgozni. Ha tízezres bankjegykötegekben ezt az összeget egymásra rakosgatnánk, az a felhők fölé érne 32 kilométeres magasságával.

Kiszámoltuk, mennyi nyugdíjra elég Mészáros Lőrincék vagyonaJól látható, hogy a járvány miatti válság ellenére a leggazdagabbak gyarapítani tudták a vagyonukat Fotó: Grafika

– Valóban érdekes, hogy a járvány okozta gazdasági válság a leggazdagabbaknak nem ártott meg, sőt még gazdagabbak lettek. Magyarázatul szolgálhat, hogy a 2020-as költségvetés adataiból látszik a nagymértékű költségvetési hiány. Egyéni döntéseknek köszönhetően teljes iparágaknak nyújtottak támogatást, állami bankok a hitelfelvételt segítették – vélekedett Bod Péter Ákos gazdasági szakértő, aki szerint ezekből a juttatásokból már nem mindenki részesült.

– Tavaly sokkal több pénz ment ki a megszokottnál, ami viszont egy szűkebb, koncentráltabb kört érintett. S azt látni kell, hogy az állam által kifizetett pénz valakinek rögvest a bevételként mutatkozik. Persze ez nem azt jelenti, hogy a legvagyonosabb vállalkozók önmagában ne lennének sikeresek vagy tehetségesek – fűzte hozzá a szakember.

A listát összeállító Forbes magyarázata szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei befektető cége, az Opus Global ugyan komolyan megérezte a járvány első, tavaly tavaszi hullámát, de a szállodafelújításokat célzó, államilag finanszírozott Kisfaludy-program egyik nagy nyertese épp a cége kötelékébe tartozó Hunguest Hotels lett, hiszen 17,7 milliárdos támogatást kapott.

Csányi Sándor OTP-vezér is megszenvedte a cég részvényeinek gyengülését, komoly károkat okozott az első hullám. Agrárbirodalma, a Bonafarm viszont töretlenül terjeszkedik, újabb üzemek építésével bővíti kapacitásait.

(Ez is érdekelheti: Kiderül, mekkora vagyont szereztek tavaly a képviselők)

Döbbenetes vagyonok

A világ leggazdagabb embere a legfrissebb statisztikák szerint Jeff Bezos, az Amazon kereskedelmi oldal résztulajdonosa. Űrutazásban is otthon van, a Blue Origin űrhajózási vállalata újrahasználható rakétákat fejleszt. Vagyonát 191 milliárd dollárra (56,5 ezer milliárd forintra) becsülik.

Őt követi Elon Musk, akinek legértékesebb vállalkozásai közé a Tesla, a SpaceX, valamint a PayPal tartozik. Vagyona 189 milliárd dollár (56 ezer milliárd Ft).

A dobogóra állhat még Bernard Arnault, aki az LVMH, a világ legnagyobb luxusáru-társaság elnöke és vezérigazgatója. 70 márka birodalmát felügyeli. Vagyona 148 milliárd dollár (43 ezer milliárd Ft). Sokáig volt az élen, de idén csak a 4. helyre futotta Bill Gatesnek, a Microsoft szoftvercég alapítójának. Vagyona: 121 milliárd dollár (35 ezer milliárd Ft).

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük