Egy magyar dohányzó átlagosan 2816 szál cigarettát szív el évente. Hétfőn, azaz május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap. Csak egy adat, aminek minden dohányos fél utánaszámolni: egy dobozban van 19 szál. Egy doboz cigi nagyjából 1700 forint. Az évi 2816 szálat, ha dobozokra és pénzre váltjuk, akkor az jön ki, hogy évente, személyenként 250ezer forintot költünk cigire. Negyedmillió forintot.

Napjainkban az egészségtelen táplálkozás után a dohányzás járul hozzá a legtöbb halálozáshoz Európában és Magyarországon is. Hazánkban a dohányzás felelős a halálozások 21%-ért, éves szinten pedig 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható szövődmények miatt. Szinte minden dohányzó tisztában van azzal, milyen káros hatással van egészségére, de mégsem tudja vagy akarja feladni szenvedélyét.

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet elindítja az „Élj tiszta tüdővel!” című, dohányzóknak szóló kampányát, melynek célja nemcsak azt megmutatni, hogy egészséges tüdővel mennyivel jobb és könnyebb minden, hanem biztosítani a leszokáshoz elengedhetetlen támogatást is.

Erős dohányos a magyar, a számok magukért beszélnek / Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

A magyar lakosság 45%-a vallja, hogy egészségesen vagy nagyon egészségesen él, és mindössze 16% mondja azt, hogy életmódját nem tartja egészségesnek – derül ki a Korányi Intézet 2019 végén készített felméréséből, amely a hazai 18 év feletti lakosság dohányzási szokásait vizsgálta.

A dohányosok jó része 18 éves kora előtt kezdte / Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Ez azért is érdekes, mert 2019-ben a felnőtt lakosság 29,6%-a (férfiak 34% és a nők 25%-a) dohányzott vagy használt valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt.

A cigarettáról való leszokás sem megy egykönnyen/ Forrás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

A fenti számok azt mutatják, hogy olyan emberek is dohányoznak, akik egyébként az élet más területén próbálnak egészségesen élni, figyelnek a táplálkozásukra, vagy akár rendszeresen mozognak. Most induló, a tiszta tüdőt népszerűsítő kampányával elsősorban őket szeretné elérni a légzőszervi betegségek korai felfedezésével és gyógyításával foglalkozó intézmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.