Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Sharing is caring!

A szülők szerint értelmetlen a döntés, mert a kicsik úgyis állandóan egymás közelében vannak.

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A Népszava szerint szeptembertől felfüggesztették a fogmosást a pécsi óvodákban. Az intézkedésről az intézmények vezetői közösen döntöttek, azt gondolván, hogy „az egymás mellett fogat mosó gyerekek fröcskölése, a fogkefék és poharak esetleges egymáshoz érése a csoportba bejutó koronavírus terjedését megkönnyítené”.

A lap azt írja, hogy a tiltásról értesülő fogorvosok szerint elhibázott a döntés, mert az óvodások 90 százalékának van már rossz foga, és a fogmosás rutinjának éppen ebben az életkorban kellene kialakulnia a gyerekekben.

A szülők szerint azért elhibázott a döntés, mert az óvodákban egyébként is betarthatatlan, életidegen a távolságtartás, hiszen a gyerekek állandóan egymás közelében vannak. Vagyis, ha bekerül közéjük a koronavírus, a fertőzés úgyis megállíthatatlan lesz. A lap szerint a szülők egy része azt sem érti, miért kell az óvodások kéztörlőjét egy hét helyett háromnaponta kimosni, az ágyneműjüket pedig az eddigi két hét helyett hetente.

A lapnak az egyik óvoda vezetője azt mondta, azért hozták ezeket a szabályokat, mert az operatív törzs azt kérte, hogy az intézmények saját hatáskörben tegyenek meg mindent a megelőzésért, és ajánlották a textíliák gyakoribb cseréjét, jobbat pedig megfelelő szakmai tanácsok nélkül nem tudtak kitalálni.

Facebook Comments