Jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a két vádlottat, aki 31 migránst akart egy kamionban Nyugat-Európába csempészni.

A Debreceni Törvényszék szóvivője, Dobó Dénes csütörtöki közleményében azt írta: az 54 éves török férfi és barátnője, egy 41 éves román állampolgár elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat embercsempészésben mondta ki bűnösnek, amit az elsőrendű vádlott egy bűnszervezet tagjaként követett el. Ezért a járásbíróság a férfit két év fegyházbüntetésre ítélte és négy évre kiutasította Magyarország területéről, társát egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta és két év négy hónapra kiutasította az ország területéről – ismertette a szóvivő.

 

Ősszel szervezte be őket a bűnszervezet

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2020 szeptemberében ismerkedett meg Isztambulban egy bűnszervezet tagjaival, akik migránsok Törökországból Nyugat-Európába történő csempészésével foglalkoztak. Megállapodtak abban, hogy az elsőrendű vádlott fuvarokat bonyolít le a bűnszervezet új kamionjával.

A török férfi 2020 őszén hivatalos fuvarokkal Románián keresztül Nyugat-Európába indult a kamionnal, útközben Bukarest mellett felvette a barátnőjét, az ügy másodrendű vádlottját, hogy segítségére legyen.

A fuvarlevélben szereplő utakat járták, a szállítmányokat lepakolták és megindultak vissza Romániába. Még Németországban jártak, amikor az elsőrendű vádlottat felhívta a török ismerőse, hogy menjen Magyarországra, mert ott új szállítmányt kap.

Telefonon adták ki a parancsot

Magyarországra érkezve telefonon közölték a sofőrrel, hogy ezúttal migránsokat kell szállítani. Ekkor szerzett arról tudomást a másodrendű vádlott arról, hogy a továbbiakban a kamiont embercsempészésre fogják használni.

A vádlottak 2021. január 14-én éjfél körül a Hajdú-Bihar megyei Kokad térségébe mentek a kamionnal, hogy a román-magyar államhatárt illegálisan átlépő 31 embert – akik magukat szír állampolgárnak vallották – felvegyék, és Budapest környékére, majd Nyugat-Európába szállítsák.

A migránsok egy ismeretlen embercsempész vezetésével gyalog lépték át a zöldhatárt, és 24 órát várakoztak a kamionra egy közeli erdőben.

A vádlottak néhány kilométert tettek meg a kamionnal, amikor a létavértesi határrendészeti kirendeltség járőrei megállították a járművet. A rendőrök a férfit és barátnőjét bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogták és a 31 migránssal együtt előállították a határrendészeti kirendeltségre – olvasható a törvényszéki közleményben.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.