Koronavírus: átlép a kormány az egészségügyi hatóságokon, nem várnak az engedélyezésre – Megnyílt az út a kínai vakcina berendeléséhez

Koronavírus: átlép a kormány az egészségügyi hatóságokon, nem várnak az engedélyezésre – Megnyílt az út a kínai vakcina berendeléséhez

Sharing is caring!

Megjelent egy új kormányrendelet, amely jelentősen lazít az új gyógyszerek engedélyeztetésén: mostantól tulajdonképpen a magyar hatóság engedélye helyett Szijjártó igazolása is elég lesz a koronavírus elleni vakcina behozatalához.

A kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány átlép a vakcinabeszerzések engedélyeztetésével foglalkozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézeten (OGYÉI) és a saját kezékbe veszi az irányítást – írja a 444.hu.

(A legfrissebb hírek itt)

Korábban a Kossuth Rádióban erre a hatóságra helyezett Orbán Viktor hatalmas nyomást, amikor kijelentette, napjaik vannak arra, hogy engedélyezzék a kínai vakcinát. Ez azóta sem történt meg, ám az oroszok Szputnyik oltóanyagot váratlanul elfogadták, de az AstraZeneca nevű vakcina is engedélyt kapott bármiféle vizsgálat nélkül, mivel azt a brit hatóságok már jóváhagyták.

(Ez is érdekelheti: Kormányinfó – Itt vannak a kormány döntései: meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet és a korlátozásokat is, eddig)

Erre a gyakorlatra építette fel a kormány az új törvénymódosítást, amely szerint mostantól használható itthon az a gyógyszer is, amit legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – országban engedélyeztek. A kínai Sinopharm oltóanyagot egyelőre egyetlen EU-tagállam sem engedélyezte, egy tagjelölt viszont igen, Szerbia, vagyis mindez elég ahhoz, hogy nálunk is használják a vakcinát a magyar hatóság vizsgálata nélkül.

Egy feltétel kötődik még a vakcina engedélyezéséhez, nevezetesen, hogy azt legalább egymillió emberen alkalmazták már: ezt a későbbiekben Szijjártó Péter külügyminiszter igazolja majd.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük