Koronavírus: csökkenhet a fertőzés esélye, ha D-vitamint adnának az általános élelmiszerekhez a tudósok szerint

Sharing is caring!

Hiába hívják fel a figyelmet lépten-nyomon a D-vitamin szedésére, az emberek egyszerűen elfelejtik bevenni a tablettákat.

Érdemes lenne D-vitamint adni az olyan általános élelmiszerekhez, mint a tej és kenyér, írja a The Guardian brit tudósok javaslatai alapján. A megfelelő D-vitamin háztartással rendelkező fertőzöttek ugyanis jóval könnyebben vészelik át a koronavírus-fertőzést azoknál, akik vitaminhiánnyal küzdenek.

Dr. Gareth Davies úgy véli, hogy kutatásuk alapján megkérdőjelezhetetlen az összefüggés:

“Véleményem szerint egyértelmű, hogy a D-vitamin nemcsak a betegség súlyosságát befolyásolja, hanem már a megfertőződés ellen is védelmet nyújthat”

– mondta az orvosfizikai kutató.

Hozzátette: az élelmiszerek vitaminnal dúsításához azonban alapos tervezésre van szükség, ugyanis rengetegen szednek már most is különféle táplálékkiegészítőket. Ezért a kiválasztáshoz komoly előkészületek kellenek, mert a túlzott vitaminbevitel ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet, ahogy a hiány is.

A kutató szerint az biztos, hogy a jelenlegi stratégia nem működik: hiába hívja fel a figyelmet a kormány és a szakemberek, hogy a kevesebb napfény miatt és a koronavírus-védekezéssel összefüggésben szedjenek az emberek étrendkiegészítőket, sokan ezt egyszerűen nem teszik meg, vagy elfelejtik bevenni a tablettákat.

Davis és csapata a kutatás során arra jutott, hogy a brit lakosság legalább felének D-vitaminhiánya van, vagyis jobban kitett a fertőzés veszélyének és a betegség súlyos lefolyásának.

A brit szakértők állítását alátámaszthatja spanyol orvosok megállapítása is. Ezek szerint a múlt héten vizsgált 216 koronavírus miatt kórházba került páciens 82 százalékának alacsony volt a D-vitaminszintje a mediterrán országban.

Az emberi szervezet az erős napfény hatására, vagyis leginkább a tavasz második felében és nyáron termel D-vitamint. A Egyesült Királyság esetében ez azt jelenti, hogy októbertől márciusig az embereknek egyéb forrásokból (például olajos halakból, tojásból és táplálékkiegészítőkből) kell hozzájutni a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz.

Az országban már így is úgy kerülnek forgalomba például a reggeli müzlik vagy egyes gombafajok, hogy extra D-vitamint adnak hozzá. Az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élők pedig ingyenes multivitaminokra jogosultak. Az országban a fehér lisztet már egy ideje B1 és B3 vitaminokkal dúsítják, de tavaly konzultáció kezdődött a B9 vitamin egyes élelmiszerekhez adagolásáról is.

A birminghami egyetem 2019-es tanulmánya szerint a következő 25 évben 90 százalékkal csökkenne a D-vitaminhiányos esetek száma, ha a lisztet dúsítanák. Ez végeredményben 65 millió font (20 milliárd forint) megtakarítását eredményezhetné.

Nem egyértelmű csodaszer azonban a D-vitamin: egyes kutatások szerint szinte alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a Covid-19, az influenza és egyéb légzőszervi betegségek lefolyását.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük