Koronavírus-fertőzéssel került kórházba a 100 éves Tom Moore, aki milliárdokat gyűjtött a brit egészségügynek

Koronavírus-fertőzéssel került kórházba a 100 éves Tom Moore, aki milliárdokat gyűjtött a brit egészségügynek

Sharing is caring!

A veterán segítségével tavaly 32,8 millió fonthoz jutott a brit nemzeti egészségügyi szolgálat. II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte érte.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Megfertőződött a koronavírussal, és kórházban került Tom Moore százados – közölte a lánya. A 100 éves veteránt néhány hete tüdőgyulladással kezelték, a koronavírustesztje pedig a múlt héten lett pozitív.

Hannah Ingram-Moore azt is elárulta, hogy az édesapjának, akit a bedfordi kórházban kezelnek, légzéstámogatásra van szüksége, de nem szorul intenzív kezelésre.

A család szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy Tom százados még nem kapott a koronavírus-fertőzés elleni oltást a tüdőgyulladására szedett gyógyszerek miatt. Nagy-Britanniában eddig közel 9 millió embert oltottak be az első adag vacinával, 490 ezren pedig már a második dózist is felvették.

Tom Moore tavaly összesen 32,8 millió fontot (13,2 milliárd forint) gyűjtött a brit nemzeti egészségügyi szolgálatnak (NHS) a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére. Az akkor 99 éves veterán, aki a II. világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált, azt vállalta, hogy még századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának kertjét. Cserébe azt kérte, hogy aki teheti, adományozzon az NHS-nek.

Tom százados eredetileg ezer font összegyűjtését tűzte ki célul.

Kezdeményezéséért számos politikus és híresség köszönetet mondott, II. Erzsébet királynő pedig júliusban lovaggá ütötte.

(BBC)

Facebook Comments