Koronavírus: kiderült az olasz áldozatok átlagéletkora

79,5 év – ennyi a koronavírus olaszországi áldozatainak átlagéletkora. Az elhunytak közül 17-en voltak 50 évnél fiatalabbak és 5-en 40 év alattiak. A statisztikák szerint főleg férfiak vannak az áldozatok között. A fertőzöttek átlagéletkora pedig 63 év – írja az Index a Repubblica cikke alapján.
Közben mindenki azt találgatja, vajon mikor éri el tetőpontját a COVID-19 járvány Olaszországban, ahol napról napra nő a halálos áldozatok száma, és egy hete rendelték el az országos karantént; az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők remélik, hogy ez hamarosan bekövetkezik, de rendkívül óvatosak az előrejelzésekben.
Olaszországban az új koronavírus-járványnak eddig közel 3000 halálos áldozata van, majdnem ugyanannyi, mint Kínában (több mint 3200), és az elmúlt 24 órában 475-en haltak meg: ez volt idáig a legsúlyosabb napi adat egyetlen országon belül – közölte szerdán a polgári védelem.
Nehéz megjósolni, mikor tetőzik a járvány
A genovai egyetemen járványügyi szakemberek és számítástechnikai szakértők modellt dolgoztak ki, amely szerintük eddig megbízhatónak bizonyult, „elfogadható hibahatárral”. Eszerint a napi új megbetegedések tekintetében a járvány Olaszországban március 23-25. táján éri el a csúcspontját, ez azonban az olaszok magatartásától is függ.
Giovanni Rezza, a Legfelsőbb Egészségügyi Intézet fertőző betegségek főosztályának igazgatója szerint nincs értelme országosan a járvány tetőpontjáról beszélni és előrejelzéseket adni, mert a járvány „leopárdfolt-szerűen” terjed. Amiatt, hogy tízezrek menekültek délre, a héten megnőhet az esetek száma.
Pierluigi Lopalco, a Pisai Egyetem járványügyi szakértője szerint „azok, akik azt mondják, hogy március 25., április 6. vagy május 15. után a járványgörbe lefelé hajlik majd, nyilván kristálygömbbel rendelkeznek”.
„A COVID-19-re vonatkozó előrejelzések olyanok, mint az időjárás-jelentés. Huszonnégy órán át működnek, de 72 óra után már nem megbízhatóak” – írta a kutató a Twitteren.
(Index, MTI)
Aktuális cikkeink a koronavírus kapcsán:

Védőfelszerelés nélkül dolgoznak a gyógyszertárakban
Koronavírus: fegyverért állnak sorba az amerikaiak
Fordulat Vuhanban: egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek

Mi a véleménye a témáról?