Koronavírus: kijárási tilalmat vezetnek be a csehek, szlovákok. Bezárnak, amit csak lehet a szlovének és bolgárok

Koronavírus: kijárási tilalmat vezetnek be a csehek, szlovákok. Bezárnak, amit csak lehet a szlovének és bolgárok

Sharing is caring!

Franciaországban éjszakai kijárási korlátozást és lakhelyelhagyási tilalmat vezettek be az ország felében, a horvátok még tovább szigorítják az eddigi korlátozásokat.

Európában egyre jobban terjed a koronavírus-járvány, megfékezésére pedig egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az országok.

Bulgária: Szófiában két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók

A város főpolgármestere szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak. Betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma. Az elhunytak száma megközelíti az 1100-at.

Szlovénia: bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom

Szlovéniában egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – digitális oktatásra álltak át. A járványnak eddig 234 áldozata van.

Horvátország: tovább szigorítják a már meglévő korlátozásokat

A járvány halálos áldozatainak száma 429-re nőtt. Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: nem vezetnek be újabb korlátozásokat, hanem a már meglévőkön szigorítanak, a munkaidő további rövidítését és az összejöveteleken részt vevők felső létszámkorlátjának csökkentését említette.

Szlovákia: Kijárási tilalom lépett érvénybe

A szlovák kormány ezzel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. Az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezett az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami – tekintettel a közelgő halottak napjára – érzékenyen érinti a lakosságot.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban, amely a lengyel határ mentén fekszik, pénteken megkezdődött a lakosság országos tesztelése. Az első napon mintegy 62 ezer embert teszteltek le, közülük 2225-nál mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést. A tesztelést a hadsereg, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók közösen végzik.

Csehország: kijárási tilalom, távoktatás, szünetelnek a rendezvények

Az elhunytak száma 1971-re emelkedett, ezért a kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, és kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A cseh kormány a héten segítséget kért az Európai Uniótó és a NATO-tól. Magyarország ennek keretében 150 lélegeztetőgépet küld.

Franciaország: éjszakai kijárási korlátozást és lakhelyelhagyási tilalmat vezettek be az ország felében

Az újabb napi rekord miatt Emmanuel Macron államfő nem zárta ki az újbóli karantén lehetőségét. A napi új esetszám ismét napról napra nő, a járvány kezdete óta 1 millió 41.075 esetet tártak fel. A járvány egyre fokozódó terjedése miatt péntek éjféltől a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszti ki az éjszakai kijárási korlátozást, amelynek értelmében 21 óra és reggel 6 óra között lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A franciák több mint kétharmadát, mintegy 46 millió lakost érint az intézkedés.

Nyitókép: Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában október 22-én. Csehországban gyorsan emelkedik a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is, ezért a kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be, amelyek szinte megbénították az országot.

via

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük